Riik pildis: 13 parimat paika, mida Santorinil külastada

Päikeseloojang Oial Foto: Vida Press
Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe reisiportaali «Riik pildis» artikliseeria toob lugejateni hulgaliselt põnevaid kaadreid maailma eri paigust.

1. Päikeseloojang Oias 

Santorini on tuntud oma imekaunite päikeseloojangute poolest ja enamik turiste koguneb seda imetlema just Oiasse. Kõige parema vaate saab ilmselt Oia lossi lähistelt, kuid kõrghooajal tuleks sinna kindlasti varakult kohale minna, et päikeseloojangu asemel ei peaks vaatama teiste reisisellide kuklaid. Loojangud on seal aga tõeliselt maalilised ning taevas värvub selle lühikese aja jooksul kõiksugustesse toonidesse. 

Päikeseloojang Oias
Päikeseloojang Oias Foto: Vida Press

2. Matkarada Firast Oiasse 

Seda võib pidada üheks parimaks asjaks, mida Santorinil teha ning lisaks ei pea selle eest ka sentigi maksma. Vaated, mis matkarajalt avanevad on lihtsalt imelised. Olenevalt kiirusest või siis sellest, kui palju pilte soovid teha, kulub raja läbimiseks kaks kuni viis tundi. Teele jäävad mitmed pisikesed külad väikeste poodide ja restoranidega. Kui plaanid matka ette võtta kõrghooajal, tuleks alustada kindlasti enne kaheksat hommikul.

Matkarada Firast Oiasse
Matkarada Firast Oiasse Foto: Vida Press

3. Akrotiri

Ainulaadne võimalus näha küla, mille jättis maha laastav vulkaanipurse. Siin tasuks endale appi võtta kohalik giid, kes teab saare ajaloo kõiki nüansse ja oskab neid lihtsalt ja loogiliselt ka seletada. Vulkaaniline tuhk aitas linna suurepäraselt säilitada ning nii saab seal imetleda ka erinevaid iidseid kunstiteoseid.

Akrotiri
Akrotiri Foto: Vida Press

4. Eelajaloolise Fira muuseum

Fira peatänaval on väike muuseum, millele võiks pühendada ühe lühikese tunnikese. See ei ole küll ülemäära suur, küll siiski on see äärmiselt huvitav, eriti, kui seda külastada pärast Akrotiris käiku. 

Eelajaloolise Thera muuseum
Eelajaloolise Thera muuseum Foto: Vida Press

4. Santorini vulkaan

Santorini kustunud vulkaani üleujutatud kraatri keskmes asub Nea Kameni saar, kus asub piirkonna kõige aktiivsem vulkaan. Kraater asub 130 meetri kõrgusel ning sinna kõndimiseks kulub umbes 20 minutit. Matkarada saadavad väävliauru välja purskavad avad. Selleks, et sinna saada, tuleb liituda mõne grupiga või palgata endale erapaat.

Vaade Santorini vulkaanilt
Vaade Santorini vulkaanilt Foto: Vida Press

6. Veinimõisatuurid

Santorinil on ohtralt veinimõisasid, kus vaated on ilusad, inimesed sõbralikud ja veinid head. Veinimõisate külastamine on lõbus viis saarega tutvumiseks ning selleks puhuks korraldatakse seal ka pikemaid ekskursioone, et tutvuda erinevate mõisatega. Nii mõneski veinimõisas on degusteerimiseks valitud paigad, kus saab imetleda kaunist vaadet merele. 

Santo veinimõis
Santo veinimõis Foto: Vida Press

7. Perissa rand

Perissa randa peetakse Santorini parimaks ja siin on ka kõige mõnusam ja kauneim liiv. Siiski ei tasu siin oodata kuldseid randasid, vaid vulkaaniline päritolu on selle hoopis tumehalliks värvinud. Rannaäärest leiab ka hubaseid restorane ja kohvikuid. Perissa asub Firast umbes poole tunnise autosõidu kaugusel.

Perissa rand
Perissa rand Foto: Vida Press

8. Pyrgose küla

Pyrgose küla asub Santorini kõige kõrgema mäe tipus, kust avanevad panoraamvaated tervele saarele kuni Oia külani välja. See paik kuulutati juba 1995. aastal kaitsealuseks. Kõige tipus asuvad loomulikult ka kindluse varemed.  Kogu küla on muinasjutuline ja iga käänaku taga on väikesed ja imearmsad tänavad.

Pyrgose küla
Pyrgose küla Foto: Vida Press

9. Santorini kaabelrong

Jaluta mäest alla sadamasse, istu mõnes kohvikus ja naudi head jooki ning hiljem sõida kaabelrongiga taas tippu. Sealtavanevad imeilusad vaated nii ümbritsevale linnale kui ka merele. Suvehooajal sõidavad kaabelrongid iga 20 minuti tagant ja pileti eest tuleb samuti välja käia vaid mõned eurod.

Kaabelrong
Kaabelrong Foto: Vida Press

10. Kamari välikino

Kui soovid õhtul lõõgastuda, kuid tavapärasest jalutamisest ja kohvitamisest on juba villand, tasuks külastada Kamari välikino. Sinna on üles seatud mõnusad lamamistoolid, kust saab mugavalt filmi nautida. Loomulikult saab sealt soetada ka veini, õlut ja väikeseid suupisteid.

Kamari kino
Kamari kino Foto: Vida Press

11. Emborio

Teel Perissa randa on paslik peatuda väikeses Emborio linnakeses. Siia ei satu peaaegu kunagi ühtegi turisti ning kuigi linn on väike, on see piisavalt suur, et siin mõnda aega ringi seigelda ja ka paar korda ära eksida. 

Emborio
Emborio Foto: Vida Press

12. Santorini tuletorn

Santorini lõunatipus asub tuletorn, mis tõmbab alati ligi hulgaliselt turiste. Vaatamisväärsuseks ei ole aga torn ise, vaid pigem see, mida seal näha saab. Siit avanevad vaated on hoopis teistsugused Fira või Oia vaadetest ja tuletornist uudistades on tõeliselt võimalik aimu saada Santorini kunagise vulkaanikraatri ümmargusest loomusest. 

Santorini tuletorn
Santorini tuletorn Foto: Vida Press

13. Santorini veinimuuseum

Veinimuuseumis on 300 meeri pikkune veinikoobas, kus on külastajate ette laiali laotatud viie sajandi jagu Santorini veiniteo ajalugu ja arengut. Sissepääs muuseumisse sisaldab juba ka nelja veini degusteerimist. 

Santorini veinimuuseum
Santorini veinimuuseum Foto: Veinimuuseum
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles