Galerii ja video: Hiina uus reisilennuk tegi täna esmalennu

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina reisilennuk C919 tegi täna kauaoodatud esmalennu ning asub sellega konkureerima seniste suurnimede Boeingu ja Airbusiga.

Kitsakereline C919 on märk Hiina ambitsioonidest murda sisse lennundusturule. Esimesest korda sirutas lennuk tiibu Shanghai Pudoni rahvusvahelises lennujaamas ja seda tseremooniat kanti üle ka rahvuslikes telekanalites, vahendab Reuters.

C919 lennuki valmistas riigiomandis olev Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), kes plaanis esmalendu juba 2014. aastal. Tootmises ette tulnud takistuste tõttu tuli seda aga korduvalt edasi lükata.

«Selle tähtsus on väga suur, sest see on esimene taoline lennuk, mis Hiinas kunagi ehitatud,» sõnas Biehangi ülikooli õppejõud ja lennukikujunduse ekspert Xiong Yuexi. «Sellel on suur mõju Hiina inimestele ja kohalikule turule».

Esimest korda näidati maailmale C919 lennukit, kuhu mahub 158–168 reisijat, 2015. aasta novembris.

Analüütikute hinnangul tähendavad aga viivitused tootmises seda, et tehnoloogiliselt jääb hiinlaste lennuk alla Airbus A320 ja Boeing 737 täiustatud versioonidele, mis hakkavad taevalaotusel liikuma juba mõne aasta pärast.

COMACi sõnul on nende lennukile esitatud juba 570 tellimust 23 firmalt. Esimesena saab oma lennuki kätte China Eastern Airlines.

2008. aastal välja käidud idee kohaselt peaks see lennuk võtma üle suure turuosa Boeingult ja Airbusilt, kes on hetkel kitsakereliste lennukite tootmises eesrinnas. Samas võib arvata, et nendega konkureerimiseni läheb C919-l veel palju aega.

Hiina esimene kodumaal tehtud lennuk, ARJ-21, sai sertifikaadi kuus aastat pärast esimest testlendu ja rohkem kui 12 aastat pärast idee algatamist. Lisaks ei ole kindlasti kerge rahvusvaheliselt turule tulemine, sest seni domineerivad kõikjal just Airbus ja Boeing.

«Lennundus on keeruline turg, sul on vaja pikaajalist kogemust. Boeingul on 100 aastat, Airbusil üle 40,» sõnas Sinolink Securities analüütik Si Jingzge lisades, et COMACil on vajaka jäänud ka paljudest teadmistest.

Hiina soovib lennukile saada rahvusvahelist tunnustust. Ilma Euroopa ja Ühendriikide sertifikaadita saavad nad C919-t müüa vaid mõnda üksikusse riiki. Hiina ambitsioonid sellega aga ei piirdu, sest neil on plaanis koostöös Venemaaga välja töötada ka laiakereline kaugmaa lennuk. Selleks otsitakse väidetavalt juba ka varustajaid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles