Kadunuke lennukis või Coca-cola pudelis: Ghana rahvas juba oskab matuseid värvikaks muuta

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Matused ei tähenda Ghanas sugugi ainult leinamist, vaid ühtlasi pidupäeva, millega tähistatakse lahkunud lähedase elu. Eriti pedantlikult peavad tavadest kinni akani hõimu liikmed, kes teevad matustest lausa festivali.

Lääne-Aafrika rannikul asuvas Ghanas pole matused kunagi nutused ja vaiksed, vahendas CNN. Tegu on hoopis suurte seltskondlike kogunemistega, kuhu võib tulla sadu inimesi – levinud on mõttelaad, et mida rohkem, seda uhkem.

«Kui kokku tuleb palju inimesi, tähendab see, et lahkunu oli sõbralik ja lahke, temaga oli lihtne suhelda ning tal oli hea side teiste inimeste ja kogukonnaga,» sõnas 70-aastase Joanna Boafo matusel osalenud perekonnaliige Jamima. Tema sõnul pole haruldane, et ghanalased kulutavad matustele sama palju kui pulmadele.

Kulusid tõepoolest ei loeta. Kõige tavalisemgi matus võib maksta 15 000–20 000 sedit ehk umbes 3000–4500 eurot, mis on Ghana palkade juures üüratu summa. Selle summa eest saab aga täisteenuse. Kõigepealt seatakse linna üles värvikirevad ja suured reklaamtahvlid, mis teatavad matusest. Enamik matuseid peetakse nädalavahetusel, peamiselt laupäeviti.

Traditsiooniliselt musta ja punasesse riietunud külalisi, kes ehk lahkunut lähedalt ei tundnudki, tuleb vahel matustele ka ümberkaudsetest linnadest ja küladest. Loomulikult eeldavad nad, et leinav perekond söödab ja joodab neid ning vastutab nende lõbustamise eest – mängima peab muusika ja tantsu peab saama lüüa.

Ekstravagantsus on hinnas ka kirstu valikul. See on üks matuse tähtsamaid osi, sest valida tuleb kirst, mis annaks leinajatele edasi olulise sõnumi surnult. Nii tehakse kirste Ghanas kõiksugu kirevates värvides ja eri kujuga, mis sageli peegeldavad maetava lemmikesemeid või ametit.

Puussepp võib endale seega tellida haamrikujulise kirstu või kingsepp kingakujulise kirstu. Laiast valikust leiab aga ka Coca-Cola pudeli, veoauto ja lennuki – fantaasiale tuleb lihtsalt vaba voli anda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles