Veneetsia külastamine võib muutuda tasuliseks

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veneetsia
Veneetsia Foto: Vida Press

Veneetsia on hädas suure turistihulgaga, kes igal aastal linna ühtaegu külastavad ja hävitavad.

Linnaametnikud on üritanud mitmel moel turistide kahjulikku mõju vähendada ja kohalikele taas sõbralikumat elukeskkonda luua. Näiteks on veetaksodele rakendatud kaks eraldi järjekorda, üks lõbusõitu otsivatele turistidele, teine kiirustavatele kohalikele, vahendab Independent.

Seejärel keelati ära ratastega kohvrite järele vedamine, et see linnatänavaid ei kahjustaks. Samal ajal, kui internetti on jõudnud videod kehvasti käituvatest turistidest, on juttu olnud ka külastuste arvu piiramisest.

Nüüd on jõutud aga mõtteni muuta linna populaarseimad paigad tasuliseks. Veneetsia üheks peamiseks kogunemis- ja külastuspaigaks on San Marco väljak, mida tulevikus ehk enam tasuta külastada ei saa.

Lisaks pannakse populaarsete paikade juurde ka inimeste loendajad, kes reaalajas annavad seda infot edasi nii sotsiaalmeedias kui ka linna kodulehel, lootuses, et mõni turist jätavad seetõttu sel hetkel rahvahulga vältimiseks tulemata.

Veel hakatakse turistidele jagama kaarte, millel on välja toodud teed ja piirkonnad, mida tavaliselt vähem kasutatakse ja külastatakse. Üles seatakse ka tasuta internet, et selle abil jälgida, kuidas turistid liiguvad.

Samas tekitab see ka kohalikes pahameelt. Kuigi soovitakse turistide arvu piirata või vähemalt nendelt saadavat tulu kasvatada, on mõned veneetslased arvamusel, et kui seada sisse piletisüsteem, muutub linn veel enam lõbustuspargiks. Plaanile on samuti vastu ka Itaalia kultuuriminister Dario Franceschini, kelle hinnangul peaks kõik avalikud väljakud jääma turistidele vabalt kasutada. Samas oli ta nõus, et mõned paigad on haavatavamad ja neid tuleb kaitsta.

Veneetsia linnapea Luigi Brugnaro sai eelmisel aastal UNESCO-lt hoiatuse, et kui muutuseid ei toimu, lisatakse linn taas musta nimekirja ehk hävimisohus paikade nimistusse. Veel ei ole kindel, millal muutused aset leiavad, kuid lähtuvalt UNESCO soovist on Brugnarol nende sisse seadmisega kiire.

Veneetsiat külastab igal aastal 30 miljonit turisti ja enamik neist külastab samu paiku. Suur osa turistidest on päevareisijad, kes söövad ja ööbivad kruiisilaevadel, mistõttu ei panusta nad kohalikku majandusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles