Amazonase põliselanikud kehtestasid turistidele piirangu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ticuna hõimu üks juhte Remigio Santos
Ticuna hõimu üks juhte Remigio Santos Foto: SCANPIX

Lõuna-Ameerikas Colombias Amazonase ääres elavad Ticuna hõimu indiaanlased ei soovi oma külas enam suurt hulka turiste näha.

Nazarethi piirkonda on siiani aastas külastanud kümned tuhanded seljakotimatkajad, kes soovivad sealse igivanade traditsioonidega tutvuda, kirjutab AFP.

Amazonase jõe ääres asuva küla 800 elaniku sõnul on neil ökoturistidest villand. Nende küla asub lähimast suurest linnast Letiziast vaid 20 minuti paadisõidu kaugusel.

Külavanemate sõnul on viimase kaheksa aastaga seljakotimatkajate arv viiekordistunud.

Need turistid täidavad reisifirmade kukruid, kuid ei too külale mitte midagi sisse.

Küla pani nüüd välja valvurid, kes tulijaid vastu võtavad. Külla pääsevad vaid need, kes on saanud külavanematelt loa. Külastajad peavad näitama isikut tõendavat dokumenti.

«Turistid tekitavad probleeme. Inimesed tulevad ja jätavad endast palju prügi maha. Nüüd ei saa nad enam niisama meie koju sisse kõndida. Selleks on vaja eraldi luba,» lausus küla esindaja Grimaldo Ramos.

Samuti kardavad põliselanikud, et nende noored hakkavad liiga palju lääneliku elustiili vastu huvi tundma ning nad unustavad omad tavad ja kombed.

ÜRO andmetel on Amazonase Ticuna hõim maailmas üks ohustatumaid, kuna neid on alles vaid 30 000 liiget.

Külale lähima suure linna Letizia esindaja sõnul ei ole nad märganud, et turism oleks põliselanike keskkonda ja elu halvemaks muutnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles