Galerii: siseturismihooaeg kuulutati avatuks

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

EASi Turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso avas täna Tallinna lahel Katharina aurikul Eesti siseturismihooaja ja ütles, et loodab tänavusest uut rekordaastat.

Mutso sõnul oli 2016. aasta siseturismi osas Eesti kõigi aegade edukaim, mil majutusettevõtetes üle riigi ööbis 1,27 miljonit siseturisti, veetes kokku 2,21 miljonit ööd. «Jõudsime mullu neljandat aastat järjest uue rekordini ja on põhjust loota sama trendi jätkumist,» märkis Mutso, kelle sõnul mõjutavad aga siseturismi lisaks atraktiivsete puhkusevõimaluste valikule ja mitmekesisusele ka ilm, elanike üldine ostujõud ja mitu muud tegurit.

Siseturistide arv kasvas statistikaameti andmetel mullu eelmise aastaga võrreldes 6,6 protsenti, majutatud ööde arv aga 10 protsenti. Kõigist majutusettevõtetes veedetud öödest moodustasid siseturistide ööbimised 36 protsenti, järgnesid Soome 28 ja Venemaa 6,6 protsendiga. Viiendat aastat järjest kasvas siseturistide ööbimiste osakaal kõigist majutusettevõtetes veedetud öödest, kuna siseturism kasvas mõnevõrra kiiremini kui sissetulev turism.

Keskmiselt kulutati sisereisidel 76,5 eurot, sealhulgas puhkusereisil 96 eurot. Seega kokku kulutasid Eesti elanikud ööbimisega sisereisidel ligi 250 miljonit eurot.

Mutso kinnitusel eelistavad eestimaalased puhata Eestis. «Kokku tegid Eesti elanikud ligi 3,3 miljonit ööbimisega sisereisi, samas kui Eesti elanike ööbimisega välisreise oli 1,34 miljonit,» kirjeldas Mutso, kelle sõnul puhkavad eestlased kodumaal kordades rohkem kui näiteks lõunanaabrid lätlased Lätis ja leedulased Leedus.

Mutso hinnangul otsivad eestimaalased ise aktiivselt uusi autentseid elamusi ja põnevaid puhkusekogemusi. «Puhka Eestis portaal, kus on reisisoovitused ja andmebaas ligi 8000 Eesti turismiobjektiga, saab iga päev üle 4000 kodumaise külastuse ehk ligi 1,5 miljonit külastust aastas,» lisas Mutso.

Esimene suurem üle-eestiline sündmus alanud siseturismi hooaja tähistamiseks toimub esmaspäeval, 1. mail maaturismiettevõtete avatud uste päeva näol, mil sadakond turismitalu, talukohvikut, seiklusparki, muuseumit ja väiketootjat üle Eesti algava hooaja puhul end eriprogrammi ja -pakkumistega tutvustavad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles