Miks põhjustab Rootsis ehitatud torn Hispaanias elevust?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barcelona
Barcelona Foto: Vida Press

1920ndatel aastatel ehitati Rootsis puidust torn ning transporditi Barcelonasse, vaatamata möödunud ajale põhjustab see endiselt elevust.

Puidust torni koos paviljoniga kujundas Rootsi arhitekt Peder Clason, et näidata 1929. aastal Barcelonas toimunud maailmanäitusel Rootsi disaini. Kõik läkski esialgu ilusti ja torni lugu hakkas lahti rulluma alles järgnevatel aastatel, vahendab The Local.

Pärast maailmanäitust oli Rootsi nõus kuju Barcelonale loovutama, kuid seda ühel tingimusel. Seda peab kasutama ühiskondlikel eesmärkidel. Paviljon liigutati seejärel väiksemasse linna Bergasse, Barcelonast põhja pool, kus seda kasutati alates 1932. aastast vaestest peredest pärit tüdrukute koolina.

See kool erines kõigist teistest koolidest Hispaanias. Rootsi kuningas armastas tennist ning seega õpetati ka seal koolis tüdrukutele tennisemängu, Rootsi saatis selleks kogu vajaliku varustuse. Sellist luksust ei saanud piirkonna vaeste perekonna lapsed endale kunagi lubada.

1936. aastal aga kõik muutus, sest siis algas Hispaanias kodusõda. Tornist võetud puitu kasutati talvekuudel küttena, paviljon läks aga sõjaväelaste kätte. Kataloonia piirkond jäi sõjas kaotajaks, mistõttu hävitasid Franco väed 1962. aastal ehitise täielikult.

Kuid isegi see ei tähendanud Rootsi ehitisele veel lõppu. Mitu aastakümmet hiljem algas Hispaanias liikumine, mis soovis taastada kõiki hävinuid hooneid. 2008. aastal ehitatigi taas üles Berga paviljon ja sellele lisati ka uus torn.

Siiski ei ole kõik õnnelikud. Paljud arvavad, et uus ehitis on originaali hale vari, mille ehitamisel ei ole kinni peetud õige ehitise arhitektuurist. Koopia ei ole tehtud õigete materjalidega ega standarditele vastavalt. Berga linnapea aga väidab, et täpse koopia ei oleks jäänud pikalt püsima.

Aktivistid on aga endas nii kindlad, et soovivad nüüd torni algsesse asukohta, Barcelonasse, ehitada täpse koopia. Nad soovivad isegi, et rootslased tuleksid seda püsti panema. Nad on teadlikud, et ehitamiseks läheb vaja lube ning on paberimajanduse korda saamiseks juba esimesi samme astunud.

Hetkel on Barcelonas, torni kunagises asukohas, avatud näitus, mis räägib ehitise ajaloost ning kus on välja pandud ka ajaloolised pildid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles