Millise riigi kodakondsuse saavad lennukis sündinud lapsed?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi ja lennuk
Beebi ja lennuk Foto: SCANPIX

Vaid vähesed saavad öelda, et nad on lennukis sündinud, kuid kõigi nende inimeste lugu on sageli üsna omapärane.

Shona Oweni passis seisab sünnikoha juures kirjas «lennukis, kümme miili Sussexi Mayfieldist lõunas». Shona sündis Boeing 747 pardal mitme kilomeetri kõrgusel, vahendab Telegraph.

Nüüdseks on noor naine 26-aastane ja tal on üsna omapärane nimi Shona Kristy Yves, mille esitähed moodustavad inglise keelse sõna SKY, mis tähendab taevast.

1991. aastal lendas Shona ema Deborah Owen tööreisilt Ghanast tagasi koju Suurbritanniasse. Tema sünnitus algas kuus nädalat enne tähtaega. Õnneks oli toona pardal ka hollandlasest arst Wym Bakker, kes sünnituse vastu võttis.

Deborah teavitas pardameeskonda sellest, et ta laps on ilmselt teel, juba Alžeeria kohal, kuid piloot palus naisel vastu pidada. Piloot ütles, et kui nad peavad vastu Pariisini, siis enam kinni ei peeta ja üritatakse Londonisse välja jõuda. Kui teatati, et lennuk on juba möödunud ka Pariisist, ei suutnud naine enam vastu pidada.

Piloot ei suutnud pärast beebi sündi õnne varjata ja teavitas kõiki reisijaid, et pardal on uus ilmakodanik. Lisaks serveeriti kõigile tasuta šampanjat ning juba pool tundi hiljem maanduti Londoni Gatwicki lennujaamas.

Õnneks lennukis väga sageli ei sünnitata, kuid ometi ei ole see ka äärmiselt haruldane. Enamik lennufirmasid ei luba pardale naisi, kelle rasedus on kestnud kauem kui 36 nädalat. Ryanair on seadnud selleks piiriks aga 28 nädalat ning kui naisel on siiski soov lennata, peab tal olema kaasas arsti kirjalik luba.

See, millise kodakondsuse laps pärast sündi saab, on aga palju keerulisem. Kui riik, millele kuulub lennuk, on alla kirjutanud kodakondsusetuse vähendamise konventsioonile võib laps omandada selle riigi kodakondsuse, kuhu lennuk on registreeritud. Samuti võib lapsele anda ka riigi kodakondsuse, mille kohal parajasti lennati. Kui see riik ei ole sellega aga nõus, siis antakse lapsele kas ema või isa kodakondsus.

Sama kehtib ka kruiisilaevadel sündinud laste kohta. Seal tuleb sünde ka rohkem ette, sest kruiisireisid on lihtsalt pikemad. 

Loe ka seda, kuidas lastega lendamiseks valmistuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles