Mis juhtub, kui äike lennukit tabab?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukit tabava äikese pärast ei pea üldjuhul muretsema.
Lennukit tabava äikese pärast ei pea üldjuhul muretsema. Foto: SCANPIX

See on hetk, mida sa poleks kunagi osanud oodata. Istud lennukis, nina raamatus ja jalad kerge teki all peidus, kui järsku tabab lennukit äikesenool. Mida edasi teha? Kas paanikaks on põhjust ja kas peaks haarama päästevesti järele?

Eelmisel nädalal toimunud vahejuhtumi põhjal, kui Virgin Atlanticu lennuk jäi äikese kätte, võiks öelda, et paanikaks pole põhjust, kirjutas Telegraph. Jah, lennuk pidi küll tagasi pöörduma, et see üle kontrollitaks, kuid maanumine toimus igati normaalselt.

Mis aga siis tegelikult juhtub, kui äike lennukit tabab ja miks see üldjuhul lennukile suurt viga ei tee? Tavaliselt tabab välk mõnd teist lennuki osa peale suure kere, näiteks nagu tiiba või lennukinina. Vool käib läbi lennuki ja väljub siis vastasosast, näiteks lennukisabast. Piloot Patrick Smithi sõnul läbib äike lennukeid isegi sagedamini kui me arvata julgeksime.

Keskmiselt saab iga lennuk tabamuse kord kahe aasta jooksul. Enamjaolt, ei tee see lennukile midagi, kuid mõnikord võib tekitada väikseid vigastusi elektrisüsteemi või keresse, kuid reisijad seda tähele ei pane ning nemad on kaitstud ja muretsemiseks põhjust pole, sest tänapäeva lennukid on ehitatud piisavalt turvaliselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles