Nepal paneb kõigile mägironijatele GPSi, et vältida valetajaid

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõõmustav mägironija Džomolungmal
Rõõmustav mägironija Džomolungmal Foto: Vida Press

Hetkest, mil 1953. aastal ronisid Edmund Hillary ja Tenzing Norgay esimesena Džomolungma otsa, on sama tee läbi käinud veel 4000 inimest.

Samas ei ole Džomolungmal kohapeal kedagi, kes kinnitaks ära kõik edukad tippu jõudmised, see töö on usaldatud hoopis Elizabeth Hawleyle, Himaalaja andmebaasi kuraatorile Kathmandus, vahendab Lonely Planet.

Nüüd aga on Nepali valitsus otsustanud anda asjadele ametliku käigu. Selleks kinnitavad nad iga mägironija külge GPS-seadme, mis tõestab, et ronijad on tõepoolest maailma kõrgeima mäe tippu jõudnud.

Kuigi esialgu tutvustati seadme lisamise vajadust kui turvalisusnõuet, et vähendada õnnetuste juhtumist ja nende traagilist lõppu, siis asjasse puutuvate allikate sõnul on eesmärgiks hoopis vältida valetajaid, kes väidavad, et nad käisid tipus ära.

Eelmisel aastal jäid võltsinguga vahele India abielupaar Dinesh ja Tarakeshwari Rathod, kes panid end pilditöötlusprogrammiga seisma teiste inimeste kõrvale, kes olid tippu jõudnud. Kui pettus aga välja tuli, sai paar eluaegse Nepali mägironimise keelu ning seepeale hakkasid ka teised sportlased nõudma kindlat meetodit ronijate jälgimiseks.

Esialgu pannakse katseperioodiks GPS-seadmed külge vaid mõnele mägironijale. Kui aprillis ja mais kestev katse aga õnneks läheb, hakkavad seadmeid kandma juba kõik, kes proovivad tippu jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles