13-aastane poiss leidis 120 miljoni aasta vanuse dinosauruse hamba

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allosauruse skelett.
Allosauruse skelett. Foto: Gareth Fuller/PA Wire/PA Images

Laste puhul on üsna tavaline rannast kive korjata, vähesed neist unistavad aga leida kivide hulgast midagi fossiilset. Just see juhtus Benjamin Ingeliga, kes Lõuna-Aafrika vabariigis mööda Garden Route’i käis.

Saatusliku kivi korjas ta üles Knysa laguuni lähistelt, kus oma nõbudega jalutas, kirjutas Lonely Planet. Poiss sai koheselt aru, et tegemist on millegi erilisega. Kivi oli väljast poolt rabe ja selle sisu tundus kõva, kuid oli ümbritsetud millegi õlilaadsega. Mida rohkem väline kest ära lagunes, seda enam tuli nähtavale hambakujuline sisemus.

Nagu arvata võis, viis poiss oma leiu koju, et seda vanematele näidata. Ema ja vanaema purustasid poisi lootused kohe, öeldes, et tegemist on mingi plastmassi jupiga. Vanaisa otsustas aga killukese loodusest viia mõne eksperdi juurde, et rohkem teada saada. Nii vanaisa tuttavad kui ka geoloog said kohe aru, et tegu on millegi ebatavalisega.

Benjamin ja ta vanaisa kutsuti järgnevalt Grahamstowni Albany muuseumisse (Lõuna-Aafrika vabariigis), et lasta paleontoloogil leidu täpsemalt uurida. Lõpliku otsuse saabudes oldi kindlad, et tegu on dinosauruse hambaga. See pärineb allosauruseliste perekonnast, kes rändasid maakeral hilisel juuraajastul. Allosaurus tähendab tõlkes «teistsugune roomaja», nad kuulusid teropoodidest dinosauruste hulka ning omavad siiani suurt kõlapinda sest «osalevad» paljudes filmides ja dokumentaalides.

Ilmselt pole vaja öelda, et Benjamin ei vaata enam kunagi kivisid sama pilguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles