Uuring: reisimine teeb õnnelikumaks kui pulmad ja lapse sünd (3)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnelik inimene.
Õnnelik inimene. Foto: SCANPIX

Uuring tõestas, et puhkusel käimine suurendab inimeste õnnetunnet rohkem kui pulmad, lapsevanemaks saamine või edu tööl.

Majutuse broneerimise veebisaidi Booking.com tellitud uuringus osales 17 000 inimest 17 riigist. Vastajad tunnistasid, et peavad puhkuse planeerimist ja puhkamas käimist oma õnnetunde seisukohalt olulisemaks kui teisi tähtsaid elusündmusi.

Pea pooled vastanutest ütlesid, et reisimine mõjutab nende õnnelikkust rohkem kui omaenda pulmapäev. Puhkusele jäid alla ka kohting partneriga (51 protsenti), uue töö saamine (50 protsenti), kihlumine (45 protsenti) ja isegi lapse saamine (29 protsenti). Veelgi enam, kolmveerand vastajatest ütlesid, et broneerivad puhkusereise just selleks, et end õnnelikumana tunda.

70 protsenti leidis, et reisimine suurendab nende õnnetunnet pikemaks ajaks kui materiaalsed ostud. See seletab, miks rohkem kui pool vastanutest peab reisimist tähtsamaks kui uute riiete, ehete ja tehnikaseadmete soetamist ning pisut alla poole jaoks on reisimine tähtsam kui koduga seotud kulutused.

Õnnetunnet suurendavad nii puhkuse planeerimine kui reisil viibimine. 72 protsenti vastajatest ütles, et tunnevad põnevust juba siis, kui puhkusesihtkohta valima hakkavad.  Üks maailma juhtivaid õnnelikkuse uurijaid ja positiivse psühholoogia propageerijaid Shawn Achor ütles uuringut kommenteerides, et veebiportaali uuringu tulemused on kooskõlas tema varasema uurimistööga, mis näitas, et hästi planeeritud puhkus, mille jooksul stressitase on madal, toob enamike inimeste puhul kaasa energiataseme tõusu ja õnnelikuma enesetunde.

Booking.com’i uuringust selgus veel, et kui üle kolmandiku inimestest planeerib oma reise mitu kuud ette, siis väga vähesed alustavad plaanide tegemist juba aasta enne puhkusele minekut. Kolmandik mõtleb enne puhkust sellele vähemalt korra päevas, enamik tunneb rõõmu sihtkoha kaardi uurimisest ja kohalike paikade teemalise info otsimisest, pooled aga naudivad reisi jaoks riiete valimist. 79 protsendile meeldib sihtkohtade ja majutuste pilte vaadata ning 61 protsenti vastajaist loevad hea meelega oma äsja broneeritud majutuse kohta käivaid arvustusi.

Mis puutub puhkusel viibimisse, siis 87 protsenti inimestest tunnevad end kõige õnnelikumana reisi esimesel päeval, 83 protsenti aga hetkel, mil näevad esimest korda oma majutuskohta.

«Üha enam uuringuid tõestab, et reisi planeerides ja oodates kasvab õnnetunne tohutult,» kinnitas Achor, kel on aga veelgi paremaid uudiseid varuks. «Avastasin hiljuti, et inimesed, kes kõik oma puhkusepäevad ära kasutavad, pole mitte ainult õnnelikumad, vaid saavad ka 34 protsenti tõenäolisemalt järgmise kolme aasta jooksul tööl boonust. Rõõmsad reisid tasuvad ära,» ütles uurija.

Booking.com’i tellitud uuring viidi läbi 17 riigis (sealhulgas 8 Euroopa riigis) ja selles osales 17 157 täiskasvanut, kes olid viimase aasta jooksul vähemalt korra puhkusel käinud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles