Õhus olles lennuki ust avada proovinud reisija pannakse vangi

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhus olles pole lennukiust võimalik avada.
Õhus olles pole lennukiust võimalik avada. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Qantase lennufirmaga reisinud meest ootab tõenäoliselt ees kümne aasta pikkune vanglakaristus, sest ta üritas keset lendu avada varuväljapääsu ust.

Ameerika kodanik Manuel Gonzales proovis avada 12 kilomeetri kõrgusel olles lennuki A380 ust, vahendas Telegraph Austraalia Daily Telegraphi. Los Angelesist Sydneysse kulgenud lend QF12 oli olnud 15-st tunnist õhus 13, kui lennuki teenindusmeeskond märkas Gonzalest kohalt püsti tõusmas ja ust avamas. Meeskonna liikmed võtsid mehe kinni, juhatasid ta tagasi oma kohale ning istusid siis kogu ülejäänud lennureisi tema ümber.

Praegu pole veel selge, miks mees ust tahtis avada, aga isegi kui teda poleks peatatud, siis poleks ka midagi juhtunud, sest sellisel kõrgusel lennukiust avada on võimatu. Piloot Patric Smith selgitas, et õhurõhkude erinevus kabiinis ja 12 kilomeetri kõrgusel lihtsalt ei võimalda seda, sest uks muutub lahti tehes meeletult raskeks ja kui inimesel pole just supervõimeid, siis ei anna seda avada. Gonzales ei pruukinud seda füüsikaseadust aga teada.

Pärast lennuki ohutut maandumist rääkis lennukikapten Gonzalesega ja andis ta siis üle juba Austraalia politseile, kust ta sai süüdistuse lennuki ohtlikusse olukorda panemisega, mis võib ta kuni kümneks aastaks vangi saata.

Gonzalese esimene kohtuistung oli 18. jaanuaril ja uus istung on plaanitud 15. märtsiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles