Arheoloogid leidsid arvatavasti kuningas Saalomoni kaevandused (11)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timna org
Timna org Foto: SCANPIX

 Iisraeli kõrbes kaevetöid teinud arheoloogid avastasid tõendeid, mis viitavad kuningas Saalomoni kaevandustele. 

Piiblis mainitud kaevanduste abiga ehitati Jeruusalemmas  väidetavalt suursuguseid templeid ja külluslikult ehitud paleesid. Laiemat kuulsust kogusid kaevandused aga hoopis kirjaniku H. Rider Haggardi vahendusel, kes neist raamatu kirjutas, vahendab Lonely Planet.

Arheoloogid leidsid hästi säilinud iidse kindluse, mis on hinnanguliselt 3000 aastat vana. Seal on eeslitallid ja hästi organiseeritud kaitsestruktuurid, mis pärinevad väidetavalt kuningas Taaveti ja Saalomoni aegadest.

Lisaks leiti ka kuivas kliimas väga hästi säilinud luid ja loomade väljaheiteid, mis annavad ülevaate sellest, millest loomad sel perioodil toitusid. Arheoloogide hinnangul on kindlused ehitatud vaid eesmärgiga kaitsta selle Timna oru regiooni vasekaevandusi.

«Vask oli väga haruldane ning seda oli raske toota. Sest vask, nagu tänapäeval nafta, oli hinnatuim kaup. Vask oli suurte sõjaliste konfliktide keskmes. Kaitserajatise leidmine näitab, et siin valitses ebastabiilsus ja sõjaoht,» kirjeldas leidu Tel Avivi ülikooli esindaja dr Erez Ben-Yosef.

Ala avastati tegelikult juba 1930. aastatel, kuid toona arvati, et tegu oli rauaaja orjade laagriga. 2014. aastaks oli aga edasiste riide- ja toiduleidude tõttu selge, et orjalaagrit seal olla ei saanud, kuna leitud esemed olid nende jaoks lihtsalt liialt peened. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles