Galerii: Hiinas tähistati uue aasta saabumist

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalavahetusel tähistati Aasias ja mujal maailmas Hiina kalendri järgi uue aasta saabumist. 

Hiina uus aasta saabub iga kord eri ajal. Liikuv püha leiab aset alati teise noorkuu ajal pärast talvist pööripäeva. Sellele eelneb hulgaliselt ettevalmistusi ning pidustusi, vahendab China Highlights.

Tänavu saabus hiinlastele uus aasta ööl vastu 28. jaanuari. Alates 20. jaanuarist on hiinlased näinud vaeva põhjalike ettevalmistustega. Sel perioodil on ette nähtud kodune suurpuhastus. Koristusega soovitakse seljataha jätta vana aasta ja tervitada uut.

Lisaks ostavad hiinlased pidustuste tarbeks ohtralt suupisteid, dekoratsioone ja riietusesemeid. Sel ajal on poed rahvast pungil, just nii nagu jõuluperioodil meilgi. Kui tavaliselt on hiinlased üsna kitsid, siis pühade ajal on nad valmis kulutama, et pidustused tuleksid suursugused.

Kuigi osa inimesi dekoreerib maja juba mitu päeva varem, teeb suurem osa seda siiski vana-aasta õhtul. Traditsioonilisteks kaunistusteks on punased laternad, punased sildid ja uusaasta maalingud.

Õhtul tulevad perekonnad kokku luksuslikuks söömaajaks. Selleks reisivad hiinlased teinekord sadu kilomeetreid ning ummistavad nii autoteed kui ka bussi- ja rongijaamad. Traditsiooniliselt pannakse lauale vastavalt regioonile kas Hiina pelmeenid või magusad kleepuva riisi koogikesed.

Pidustused lõppevad alles uue aasta 15. päeval, mis sel aastal on 11. veebruaril. Siis toimub suur laternafestival, kus hiinlased lasevad paberlaternad lendlema või lasevad need merele ja jõgedele hõljuma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles