Ühendriikide moslemikeelu ootamatu mõju lennufirmadele

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad Atlanta lennujaamas
Protestijad Atlanta lennujaamas Foto: Branden Camp/AP/Scanpix

Moslemiriikide kodanikele sisenemiskeelu peale pannud USA president Donald Trump põhjustas ootamatu peavalu ka lennufirmadele.

Trump allkirjastas määruse, millega kehtestati 90 päevaks seitsme moslemiriigi – Iraagi, Iraani, Liibüa, Somaalia, Sudaani, Süüria ja Jeemeni – elanikele ajutine reisikeeld Ühendriikidesse. Paljudel lennufirmadel on aga nii piloote kui ka pardameeskonna liikmeid, kes on pärit just ühest nendest riikidest, vahendab news.com.au.

Lennufirmad on pidanud kiiresti keelule reageerima, sest paljud meeskonnaliikmed on ka topeltkodakondsusega. Suurettevõte Emirates, mille kodujaamaks on Dubai, lendab Ühendriikidesse 11 korda päevas ning paljud nende meeskonnaliikmed on nüüd sobimatu taustaga.

Selleks, et lennud saaksid jätkuda tavapärase graafiku alusel, on firmad pidanud läbi viima ulatuslikke muudatusi oma töötajate paigutuses. Rahvusvahelise Lennutranspordi Assotsiatsiooni (IATA) esindaja sõnul tabas uudis neid üsna ootamatult: «Suurem osa arenguid leidis aset ka nädalavahetusel, ajal, mil enamik IATA abimeeskonnast oli tööreisil.»

«See toob kaasa segaduse korraldusliku poole pealt, mõju ja ebakindluse reisijatele ning korraliku peavalu ka lennufirmadele, kes üritavad oma graafikust kinni pidada,» sõnas lennundusekspert John Strickland.

Segadust tekitas hetkeks ka see, kas nn rohelise kaardi omanikud ning topeltkodakondsusega isikud võivad riiki siseneda või mitte. Tänaseks on kinnitatud, et rohelise kaardi omanikud saavad reisilt koju naasta.

Emirates, Etihad ja Qatar Airways on oma kodulehel teatanud, et reisijad kontrolliksid üle Ühendriikidesse sisenemise tingimused ning et neil on vaja rohelist kaarti või diplomaadiviisat, et USAsse reisida.

Ühtlasi peavad ilmselt lennufirmad leppima suure rahalise kaotusega, sest 2015. aastal reisis Ühendriikidesse ainuüksi 35 000 Iraani kodanikku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles