Üheksa vanimat keelt, mida tänaseni räägitakse (4)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keel
Keel Foto: SCANPIX

Keel on pidevas arengus ning muutub põlvest põlve, mistõttu on raske hinnata hetke, kui ühest keelest on märkamatult arenenud teine. 

Seetõttu on ka raske hinnata, milline keel on teistest vanem. Paljud keeled on sama vanad kui inimkond ise. Siiski on mõni keel, milles on midagi erilist, midagi iidset, mis teda muudest eristab, vahendab The Culture Trip.

Heebrea keel

Heebrea keel on vastu pidanud suurtele katsumustele. Seda keelt alates 400 a. pKr enam eriti ei kasutatud ning see jäi käibele vaid liturgilise keelena. 19.–20. sajandi paiku läbis heebrea keel uuendusprogrammi ja sai Iisraeli ametlikuks keeleks. Kuigi uus keel erineb vanast, saavad heebrea keelt emakeelena rääkivad inimesed raskusteta aru ka vana testamendi tekstist. Ühtlasi on uues heebrea keeles palju mõjutusi teisest juudikeelest, jidišist.

Tamili keel

Tamili keelt räägib umbes 78 miljonit inimest ning see on rahvuskeeleks nii Sri Lankal kui ka Singapuris. See on ainuke klassikaline keel, mis on jäänud tervenisti püsima tänapäevani. Tamili keele sugemeid on leitud juba kolmandal sajandil enne Kristust ja sellest ajast peale on see pidevalt kasutuses olnud. Praeguseks on tamili keel maailmas räägitavuselt 20. kohal.

Leedu keel

Indoeuroopa keelkonda kuulub kümneid keeli, nende seas ka saksa, itaalia ja inglise keel. Järk-järgult on nad kaotanud ühiseid omadusi. Kõige enam on algsest keelekujust suutnud säilitada leedu keel. Keelt, millest leedu keel tulenes, räägiti juba 3500. aastal eKr ning kuna Leedus on keele vana grammatika ja kõla suuresti säilinud, võib seda pidada üheks maailma vanimaks keeleks.

Farsi keel

Farsi keelt räägitakse näiteks Iraanis, Afganistanis ja Tadžikistanis. Ilmselt on enamik kuulnud aga pärsia keelest, mis tegelikult on farsi keelega sarnane, kuid kannab lihtsalt teist nime. Farsi keel tuleneb vanast pärsia keelest, mida räägiti Pärsia impeeriumis. Nüüdisaegne pärsia keel pärineb 800. aastast. Aastasadade jooksul on see üsna vähe muutunud. Farsi keele oskajad suudavad sajanditevanust teksti lugeda suuremate probleemideta.

Islandi keel

Ka islandi keel kuulub indoeuroopa keelte hulka ning on sarnaselt leedu keelega suutnud suure osa selle omapärast säilitada. Vaatamata Taani sajanditepikkusele valitsemisele ei ole taani keel islandi keelt palju mõjutanud. Ka islandlased suudavad suurema vaevata lugeda sajanditetaguseid tekste.

Baski keel

Baski keelt ümbritseb tõeline müstika. Seda räägivad mõned Hispaanias ja Prantsusmaal elavad keelekasutajad, kuid ometi ei ole sellel romaani keeltega mingit seost. Tegelikult puudub sel keelel tugev seos ühegi teise keelega. Ühtlasi ei ole selge ka selle tekkelugu, kuid on teada, et see eksisteeris enne roomlaste tulekut, kelle ladina keelest arenes välja nii hispaania kui ka prantsuse keel.

Soome keel

Kuigi soome keelt ei pandud kirja enne 16. sajandit, on sellel ikkagi ajalugu, mis ulatub üsna kaugele minevikku. Soome keelest leiab palju laensõnu, mis on sajandite jooksul muutunud osaks soome keelest.

Gruusia keel

Gruusia keel on suurim kartveli keelegrupis ning sel on unikaalne ja iidne tähestik. Kuigi tegemist ei ole nii müstilise keelega nagu baski keel, kuulub kartveli gruppi siiski vaid neli keelt, mida kõiki räägitakse ainult Gruusia alal. Ühtlasi ei ole need seotud ühegi teise maailma keelega.

Gaeli keel

Kuigi gaeli keel on tänaseks veidi hääbumas, räägitakse seda ikka veel üsna palju. See eksisteeris Briti saartel juba ammu enne sakside tulekut, kes tõid kaasa oma keele ja mõjutused. Omapäraseks teeb keele aga see, et juba algusaastastest peale kirjutasid iirlased gaeli keeles. Tavaliselt rääkisid lääne-eurooplased kohalikus keeles, kuid kirjutasid ikka ladina keeles. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles