Vietnamlased vihastavad uute mobiilirakenduste peale

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rattataksojuht ootab kliente
Rattataksojuht ootab kliente Foto: HOANG DINH NAM/AFP/Scanpix

Viimasel ajal on Vietnamis kõvasti kasvanud mobiilirakenduste kasutamise hulk, mis seab ohtu paljude kohalike töökoha ja elatise. 

Vietnamis on aastakümneid nii kohalikke kui ka turiste ringi vedanud rattataksod, kuid nüüd, kui turule on ilmunud populaarsed rakendused nagu Uber või Singapurist tulnud Grab, on taksojuhtide elatis ohus, vahendab news.com.au.

Kui varem võis taksojuht teenida päevas kaheksa eurot, siis nüüd jääb see summa tavaliselt alla nelja euro. Rattajuhid on harjunud klientidega hinnas kauplema ega suuda võistelda äpitaksode hindadega. Lisaks kallutab kliente rakendusi kasutama nende mugavus ja see, et hinnas enam kauplema ei pea.

Kuigi nii Uber kui Grab on võtnud hulgaliselt tööle kunagisi rattataksojuhte, keelduvad paljud suurfirmadega liitumast, sest esiteks puudub neil vajalik tehnoloogia valdamise oskus ning teiseks ei soovi nad osa oma sissetulekust ära anda. Ühtlasi on nutitelefoni ostmine kallis, mistõttu paljud taksojuhid sellest loobuvad.

Probleem on niivõrd suur, et Ho Chi Minhi linnas on lahvatanud massikaklused. Senised taksojuhid on rünnanud juba vähemalt 65 Grabi taksojuhti ja seda ainuüksi detsembri jooksul. Peaaegu kõik kaklused on toimunud lennujaama ja linna kahe bussijaama lähistel, mida rattataksojuhid peavad traditsiooniliselt enda aladeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles