Kuus paika, mille turistid on hävitanud

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodža lastekodu
Kambodža lastekodu Foto: Pascal Deloche / GODONG/picture-alliance / Godong/Scanpix

Järjest enam tekitavad turistid kohalikele peavalu ning üha rohkem üritatakse paljudes paikades rahvamassi tulekule piiri panna.

Kuigi kõik väiksemad ja tundmatumad sihtkohad võitlevad selle nimel, et turistid neid lõpuks avastaks, kaasneb sellega suur peavalu. Tavaliselt lõppeb see ülerahvastatud randade, pikkade järjekordade ja halvasti käituvate turistidega, kes ei oska hoida seda, mida nad vaatama on tulnud, vahendab Independent.

Veneetsia

Turistid on kohalikud Veneetsiast välja ajanud, iga kümnendiga kahaneb linna elanike arv lausa poole võrra. See on muutumas elavast ja hingavast paigast tõeliseks lõbustuspargiks. Ühtlasi on seal pead tõstnud ka majutusportaal Airbnb, kes tahtmatult lükkab hindade kergitamisega kõrvale kõik kohalikud, kes tahaksid endale ehk imekaunis linnas kodu osta. Kruiisilaevad sõidavad otse vanalinna ning ka sellel on loodusele ja sealsele elu-olule negatiivne mõju. Lisaks ei jäta turistid endast linna maha kuigi palju väärtuslikku, sest ööbitakse laeval, mistõttu ei lõika linn massilisest turistivoolust mingit kasu.

Selleks, et ka tulevased põlved Veneetsiat külastada saaksid, tuleks praegu seda linna külastada pigem hooaja väliselt. Nii pakuks turistid kohalikele rohkem stabiilsust. Ühtlasi tasuks sel ajal kindlasti ööbida mõnes Itaalia hotellis, mitte rahvusvahelises hotelliketis või kruiisilaeval. Raha kulutad nagunii, mõistlikum on see anda kohalikele.

Kambodža

Kambodžat üldiselt turistid ei ohusta, kuid pigem ohustavad riiki need turistid, kes käivad kohalikke lastekodusid külastamas või töötavad seal ajutiselt vabatahtlikuna. Viimasel ajal on kuurortide ümbrusesse tekkinud ohtralt lastekodusid, kuid mitte kõik lapsed ei ole seal vanemateta. Kambodžalased panevad oma lapsed säärastesse kodudesse lootuses, et mõni rikkam lääneinimene võtab nende lapse sealt kaasa ning pakub talle paremat elu. See tähendab aga, et lastele tekitatakse pidev trauma, kui vanemad iga päev tulevad ja lähevad, teadmata, kas laps neid enam kunagi näeb. Kindlasti ei tohiks Kambodžas ka lastelt suveniire osta. Jällegi võtavad vanemad lapsed koolist ära, sest eeldavad, et armsate nägudega noored suudavad teenida rohkem kui täiskasvanud.

Selleks, et Kambodža elu toetada, tuleks valida mõni vabatahtlikkuse programm, mis ei tegele otseselt lastega, vaid sellega, kuidas vanemad saaksid lapsi koolis hoida. Lisaks tuleks suveniire osta alati täiskasvanutelt.

Island

Pärast 2008. aasta majanduslangust koondas Island oma majanduse turismi ümber. Nad tegid seda niivõrd edukalt, et nüüd kannatavad nad iseenda edu käes. Aastas külastab Islandit kordades rohkem turiste, kui seal on elanikke ning kohalikud ei suuda nende hulgaga enam toime tulla.

Selleks, et Islandi reisi rohkem nautida ning hajutada ka infrastruktuuri koormust, tuleks külastada vähem tuntuid paiku. Turistid ei teeks vahet kõige kuulsamal ja natuke vähem kuulsamal kohal, küll aga saab seda külastust rohkem nautida, sest seal ei ole nii palju rahvast.

Barcelona

Ka Barcelona on saanud üheks turistide meelispaigaks ning kohalikud muretsevad linna külastava inimhulga pärast juba rohkem, kui nad muretsevad vaesuse pärast. Barcelona linnavalitsus on astunud juba otsustavaid samme olukorra paremaks haldamiseks. Kuulsale Boqueria turule ei tohi minna enam suure grupiga. Kopsaka trahvi saavad reisibürood, kes ei järgi reegleid, samuti illegaalsed majutusasutused.

Nagu Veneetsiat, tasuks ka Barcelonat külastada hooajaväliselt ning ööbida samuti mõnes kohalikus hotellis, mitte suures hotelliketis.

Tai

Tai on nüüdseks turistidele sulgenud juba kolm saart, sest sealsed rannad olid nii ülerahvastatud, et see ei olnud enam keskkonnale hea. See aga ei ole riiki veel täielikult päästnud. Phuket paneb endiselt tugevat rõhku just turismile, kuid teatavasti ei käi Taiga kaasas ainult paradiisirannad, vaid seal on levinud ka seksiturism, narkokultuur ning üldiselt ei suuda turistid end vastavalt kohalikele kommetele üleval pidada. Selleks, et ehitada aga järjest suuremaid hotelle ja kuurorte, raiutakse maha mangroovimetsasid ja turistide lõbustamiseks piinatakse loomi.

Selleks, et Tais hästi hakkama saada, tuleb mõista, mis on ühe reklaamplakati taga. Tais on üle tuhande kauni saare, seega ei pea alati reisima sinna kõige kuulsamale, võib sihiks võtta ka mõne väiksema, kuid isegi palju ilusama saare. Lisaks tuleks hoiduda kõiksugustest atraktsioonidest loomadega, olgu see siis elevandisõit või tiigriga pildistamine.

Kuuba

Viimasel aastal avati Kuuba uksed Ameerika Ühendriikidele, mis on toonud sinna ka hulgaliselt turiste. Enne kui keegi jõudis arugi saada, olid hotellides kohad täis, restoranid ostsid kokku suurtes kogustes toitu, mis tõstis hinda ka kohalike jaoks, ja otsa lõppes isegi õlu. Ilma, et turistid sellest arugi saaksid, võtavad nad kuubalastelt toidu laualt.

Selleks, et reisida kuubasõbralikult, tuleks minna kaugemale Havannast, et mass jaotuks ühtlasemalt. Kindlasti tuleks peatuda casas particulare's ehk kodumajutustes ning vältida kõiksugu hotelle. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles