2016. aasta oli lennunduses üks turvalisimaid

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuturvalisus
Lennuturvalisus Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Vaatamata mõnele suurele ja palju meediakajastust pälvinud katastroofile oli 2016. aasta lennunduses üks ajaloo turvalisimaid.

Kogu maailmas juhtus 2016. aastal reisilennukitega vaid seitse õnnetust. Nendest tuntumad olid Egyptairi alla kukkumine mais ning Brasiilia jalgpallimeeskonda transportinud LaMia lennukatastroof novembris, vahendab Independent.

Lisaks hukkus Somaaliast õhku tõusnud Daallo lennufirma lennukit õhkida üritanud terrorist, olles selles intsidendis ainuke ohver. Surma sai ka üks tuletõrjuja, kes osales Emiratesi lennuki kustutustöödel, kui see pärast maandumist süttis.

Nendes õnnetustes sai kokku surma 271 inimest. Veel juhtus mõni õnnetus 64 lennukiga, kuid nendes ei saanud ükski reisija või pardameeskonnaliige surma.

«Kuigi isegi üks õnnetus on liiga palju, siis olen endiselt veendunud, et nii väike õnnetuste arv näitab lennuturvalisussüsteemide efektiivsust,» oli rahvusvahelise lennunõukogu vanemlennukonsultant Adrian Young kindel.

Novembris kukkus kütuse otsa lõppemise tõttu alla LaMia lennuk, kuid ka see ei tekita vajadust lisareeglite järele, sest lennuki operaator ja piloot võtsid teadlikult vastu otsused, millega nad seadsid ohtu nii enda kui ka teiste turvalisuse.

«Küll tekitab muret meeskonna reeglitevastane käitumine,» kinnitas Young. Ta lisas, et lähtudes Egyptairiga juhtunust, tuleks tulevikus ilmselt lisaks lennuturvalisusele rõhku panna ka lennujaamade turvalisusele.

Siiski jäi surmade arv eelnevatele aastatele suuresti alla. 2015. aastal suri neljas lennukatastroofis 471 inimest. 2014. aastal suri viies õnnetuses 864 inimest. Tol aastal oli surmade arv eriti kõrge, sest siis kukkus alla kaks Malaysia Airlinesi lennukit, millest ühe saatus on endiselt teadmata ning teine lasti Ukraina kohal alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles