Lonely Planet soovitab: 35 põnevat atraktsiooni, mida sel aastal külastada

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanicu muuseum Belfastis
Titanicu muuseum Belfastis Foto: /Scanpix/Sergi Reboredo/Sergi Reboredo/Sipa USA

Ei ole tähtsust, kas huvitud Islandi vulkaanide vahel matkamisest, maailma kultuuripealinnade avastamisest või soojas merevees ujumisest, uut ja huvitavat leidub sel aastal kõigile.

Lonely Planeti meeskond on kokku pannud nimekirja parimatest ja põnevamatest atraktsioonidest, mis sel aastal üle maailma avatakse. Valikusse jõudis neid vaid 35, kuid tegelikult toimub 2017. aastal reisimaailmas palju põnevat, mistõttu tasub alati silmad lahti hoida.

1. Ameerika revolutsiooni muuseum, Philadelphia

Avatakse aprillis.

Kui terve maailm pöörab hetkel tähelepanu Ühendriikide praegusele poliitikale, siis see muuseum keskendub hoopis selle tormikale ajaloole. Muuseum on täis ajaloolisi objekte, seal on nii püsi- kui ka rändnäitused, ühtlasi on osavalt ära kasutatud multimeediat. Huvitavaks leiuks on George Washingtoni telk, mida ta sõja ajal peamiselt oma koduna kasutas.

2. Lava, Hvolsvöllur, Island

Avatakse kevadel.

Loodus on Islandi kindel tugevus. Vahet ei ole, kas otsid raskesti hääldatavate nimedega vulkaane või Jules Verne'i raamatute toimumispaika, on Island just õige koht. Lavakeskus, mis kevadel avatakse, võimaldab külastajatel tunda, kuidas on kogeda maavärinat. Lisaks on seal ka vaateplatvorm, kust avaneb vaade Euroopas mõni aasta tagasi pahandust tekitanud vulkaanile Eyjafjallajökullile ning ka Katlale ja Heklale.

3. KI matkarada, Kängurusaar, Austraalia

Uus matkarada, mis viib rändajat retkele Lõuna-Austraalias avab vaateid kaunile loodusele. Teel saab matkata läbi metsade, ronida mäetippudele, jalutada randadel ning ujuda laguunides.

4. Yves Saint Laurenti muuseum Pariisis ja Marrakeshis

Avatakse septembris.

Moekunstniku auks avatakse sel aastal lausa kaks muuseumit. Tema kunagine ateljee renoveeritakse ning taastatakse sealne algne stiil, mistõttu saavad külastajad üsna autentse kogemuse sellest, kuidas kuulus kunstnik kunagi tööd tegi. Saint Laurent kandis südames ka Marokot, mistõttu avatakse muuseum ka seal, kus pannakse väljanäitusele hulgaliselt tema loomingut.

5. Akagera rahvuspark, Rwanda

Rwanda on kuulus oma gorillade poolest, kuid sel aastal tõmbavad kogu tähelepanu endale hoopis mustad ninasarvikud. Sel aastal lastakse nad Akageras taas loodusesse ning seega saab seal näha taas Suurt Viisikut (lõvi, leopard, elevant, pühvel, ninasarvik).

6. Ameerika kirjanike muuseum, Chicago

Avatakse kevadel.

Muuseumis heidetakse pilk kirjanduse mõjule Ühendriikide kultuurile ja rahvusele. Eesmärgiks on tutvustada elanikele, kuidas on kirjandus mõjutanud ühiskonnast moodustunud maailmapilti.

7. Kruiis (kogu maailm)

Kruiis asub teele detsembris.

Detsembris alustab Miamist teekonda ümber maailma kruiis, mis teeb peatuse 66. erinevas paigas. Sihtkohtade hulka jäävad Kuuba, Bora Bora, Hong Kong, Mumbai ja Malta.

8. Pinky ranna- ja puhkekeskus, Rottnesti saar, Austraalia

Avatakse suvel.

Looduskaitseala on tuntud oma metsiku looduse ja kaunite randade poolest. Saar asub kõigest pooletunnise sõidu kaugusel Perthist. Puhkekeskuses on 29 luksuslikku ja loodussõbralikku telki, kümme kahe magamistoaga peretelki ja 35 soodushinnaga telki. Puhkekeskuses taaskasutatakse vett, kasutatakse päikeseenergiat ning ehitamisel on kasutusel jätkusuutlikud meetodid ning vahendid. Rottnest on 63 rannaga autovaba saar ning see on ideaalne snorgeldamiseks, vaala- ja delfiinivaatluseks.

9. Belmond Andide Avastaja, Peruu

Asub teele mais.

Lõuna-Ameerika esimene magamisvagunitega rong asub teele mais. Raudtee läbib Peruu alpid, mistõttu on see ka üks maailma kõrgeimal asuvamaid raudteesid. Akendest ja tekilt avanevad vaated Titicaca järvele, Cuzcole ja isegi Machu Picchule.

10. Design Society, Shenzhen, Hiina

2017. aastal soovib see piirkond endale nime teha disaini vallas. Selleks on tehtud ohtralt koostööd ka ühe moepealinna Londoniga. Shenzhenis avatakse galerii, mis keskendub 20. ja 21. sajandi rahvusvahelisele disainile. Seal saab näha kõike droonitehnoloogiast kuni Diori kleitideni.

11. Afroameerika Ajaloo ja Kultuuri rahvusmuuseum, Washington D.C

Avas uksed 2016. aasta septembris.

13 aastat on selle muuseumi avamist ette valmistatud ning lõpuks saavad turistid seda ka külastada. See on esimene ja ainuke rahvusmuuseum, mis keskendub täielikult afroameeriklaste uhkele ja piinarikkale ajaloole. Paljud esemed, mida muuseumis näha saab, on sinna viidud annetustena, mistõttu näeb seal tõelist mustanahaliste elu.

12. Esimesed reisilennud Kuubale

Lennud alustasid 2016. aasta septembris.

Esimest korda 55 aasta jooksul saavad Ühendriikide reisijad lennata Kuubale. Sellega seoses on ka Eurooplaste Kuubale pääsemine muutunud oluliselt odavamaks hind ka lihtsamaks. Juba eelmine aasta tabas Kuubat täielik turimibuum, mis ilmselt jätkab ka tõusu sel aastal.

13. Eataly World, Bologna, Itaalia

Avatakse selle aasta teises pooles.

Itaalia on kuulus oma suurepäraste maitsete poolest ning seal avatakse ka maailma esimene toiduteemaline lõbustuspark. Külalised saavad teemapargis käia kuues erinevas maailmas ning näha, kuidas toit meie lauale jõuab. Sealt leiab nii šokolaadipurskkaevu, käsitööõlle tehase ning eraldi alad õlidele ja trühvlitele.

14. Ragbi, Auckland, Uus-Meremaa

Atraktsioon avatakse aasta teises pooles.

Interaktiivse atraktsiooni abil on võimalik tutvuda maailma kuulsaima ragbimeeskonnaga All Blacks. Saab õppida mängu strateegiaid ja taktikaid, panna ennast proovile nende parimate mängijate vastu ja õppida nende kuulsa Haka sõjahüüu tagamaid. Mitte kuskil maailmas ei hoita ragbit nii tugevasti hinnas, kui Uus-Meremaal.

15. Kuninglik oopermaja, Mumbai, India

Avati 2016. aasta oktoobris.

Pärast 22-aastast vaheaega on ooperimaja uksed taas avatud.  Tegu on India ainukese ooperimajaga ja sellel on oluline koht riigi kultuuriajaloos. Lisaks pikale mängukavale leiab majast veel ka barokkstiilis laed ja uhked kaunistustega aknad.

16. Uus-Hollandi saar, Venemaa

Avati 2016. aasta augustis

Ajalooline tehissaar on tehtud kauniks linnapagiks ja kunsti- ning meelelahutuskeskuseks. See on esimene kord pärast mitut sajandit kui Uus-Hollandi saar on külastajatele avatud. Eeldatavasti saab sellest tulevikuks Peterburi kultuuriline keskus, kus on mitmed poed, disainistuudiod, uisuväljak ja isegi maitseaineaed.

17. Art 42, Pariis

Avati 2016. aasta oktoobri.

Art 42 on esimene muuseum Prantsusmaal, mis keskendub täielikult tänavakunstile. Siit leiab nii Banksy, Speedy Graphito kui ka Shepard Fairey töid. Külastamine ei maksa midagi, kuid eelnevalt tuleb aeg kokku leppida.

18. Prince'i Paisley Park, Minnesota

Avati 2016. aasta oktoobris.

Kui eelmine põlvkond külastas põhjalikult Gracelandi, siis selle põlvkonna lemmikpaigaks võiks saada Paisley Park. Seal on mitmeid temaatilisi ekskursioone, turistid saavad salvestada ka oma muusikapalasid Prince'i muusikale või võtta osa mõnest erilisest lõunasöögist, kus näidatakse ka Prince'i esinemistest videosalvestisi.

19. Chung Tai chan maailmamuuseum, Puli, Taiwan

Avati 2016. aasta augustis.

Budistliku kunsti Louvre asub kuulsa 43-korruselise Chung Tai Chan templi kõrval. Seal asub nüüd ka üks suuremaid illustratsioonide ja budistlike kujude kollektsioone. Kokku asub muuseumis 18 näitusehalli, mis kõik on kujundatud Tangi dünastia stiilis.

20. Nkhotakota looduskaitse ala, Rwanda

Sel aastal leiab aset üks maailma suurimaid elevantide rännakuid, kui 500 elevanti viiakse Malawi ülerahvastatud pargist Rwanda rahvusparki. Ühtlasi on vahetunud ka pargi juhtkond, mistõttu võib eeldada, et parema elu saavad elevandid ja parema kogemuse ka turistid.

21. Ionad Culturtha an Phiarsaigh, Connemara, Iirimaa

Uus külastuskeskus avas uksed Iirimaa südames, kus ka iiri keel on endiselt au sees. Külastuskeskuses saab pilgu peale heita riigi revolutsioonilisele ajaloole ja iiri keele mõjule kultuurile.

22. Ruta de Cafe, El Salvador

El Salvadori paksud kohvimetsad avatakse vaikselt ka turistidele ning seal on ohtralt põnevat nii ekstreemsportlastele kui loodussõpradele. Lisaks on võimalik loomulikult näha, kuidas kuulsad kohvioad kasvavad.

23. Food Ink, üle maailma

Maailma esimene 3D printimist kasutav restoran alustab oma ringreisi ümber maailma. Esimene kohvik oli avatud Londonis ning sealt liigutakse edasi ka teistesse suurlinnadesse. Restoranis kombineeritakse peened toidud maailma tipptehnoloogiaga ning tulemuseks saadakse visuaalselt efektiivsed ja maitsvad road.

24. Põnevuskõnd, Šveits

Avati 2016. aasta juulis.

Kui lihtsalt mägedes matkamine või suusatamine ei paku enam piisavalt närvikõdi, siis on õige aeg külastada Schilthorni mäe põnevuskõndi. Kuristikuveerel kõlkuval kitsal teel matkamine peaks südame põksuma panema ka kõige kindlameelsematel.

25. Maailma suurim Legopood, London

Avati 2016. aasta novembris.

Leicesteri väljakul avati hiljuti maailma suurim Legipood, mida peaksid külastama nii lapsed kui täiskasvanud. 914 ruutmeetri suurusest poest leiab isegi elusuuruses legodest ehitatud metroovaguni.

26. Shanghai torn, Hiina

Avati 2016. aasta juulis.

Ametlikult on Shanghai torn maailma kõrguselt teine hoone, kust avanevad imeilusad vaated tervele linnale. htlasi on seal maailma kõige kõrgemal asuv vaateplatvorm, mis asub 118ndal korrusel.  Lisaks on hoones ka kõige kiiremini liikuv lift, mis viib inimesi tippu lausa 18 meetrit sekundis.

27. Pike Place turg, Seattle

Avatakse juunis.

Ameerika üks kuulsamaid toiduturge Pike Place turg saab sel aastal suure laienduse. Juurde pannakse 30 000 ruutmeetrit, mida hakkavad täitma kohalikud poed, jalutusalad, restoranid, käsitööpoed ja isegi väike talu.

28. Mangroovimuuseum,  Chilaw, Sri Lanka

Kõikjal üritatakse võidelda kliima soojenemisega ning mangroovimetsad on selles võitluses esirinnas. Mangroovimetsad suudavad elimineerida viis korda rohkem süsinikku, kui kõik teised metsad, mistõttu on Sri Lankas panustatud ka nende säilitamisele.

29. Euroopa esimene õllepurskkaev, Žalec, Sloveenia

Avati 2016. aasta septembris.

Purskkaevust siiski küll õlut ei voola, sinna tuleb minna spetsiaalse mikrokiibiga topsiga, mille saab endale raha eest lunastada. Topsi purskkaevu alla asetades hakkab aga õlut voolama. Ühtlasi on purskkaevus mitut erinevat sorti kesvamärjukest, mis teeb maitsmise veelgi põnevamaks.

30. Kairaouine ülikooli raamatukogu, Fez, Maroko

Avati 2016. aasta juunis.

Eelmisel aastal taasavati maailma vanim raamatukogu. See on olnud 2012. aastast külastajatele suletud, kuid alates 859. aastast on raamatukogu olnud islamiõpingute keskuseks. Nüüd saavad õpetlased taaskord keeruliste käikudega siseõuedel ringi uitada ning luksuslikes saalides raamatutesse süveneda.

31. Noma linnatalu, Kopenhaagen

Avatakse veebruaris.

Maailma üks kuulsamaid restorane võttis uue suuna ning avab enda uksed linnatalus. Restoranis keskendutakse peamiselt hooajalisele kaubale, mis jagab Noma menüü kolmeks aastaajaks: mereannid talvel, taimetoidud kevadel ja suvel ning loomaliha sügisel.

32. IMG World of Adventure, Dubai, Araabia Ühendemiraadid

Avati 2016. aasta septembris

Uues teemapargis on dinosaurustele, Marvelile ja Cartoon Networkile pühendatud alad, mis teevad perega reisimist oluliselt lõbusamaks. Ühtlasi on see maailma suurim siseruumides asuv teemapark.

33. H&W Laevatehasehotell, Belfast

Avatakse 2017.

Loojate sõnul on see maailma kõige autentsem Titanicu teemaline hotell. Külastajatel on hotelliseinte vahel võimalus reisida ajas tagasi ning uinuda just nii nagu seda tegid Titanicu reisijad. Kui juba Belfastis olla võib külastada ka Titanicu muuseumi.

34. Turismo Bribri, Talamanca, Costa Rica

Alustab tööd aprillis.

Turismo Bribri on reisibüroo, mille eesmärgiks on tutvustada külastajatele pärismaalaste Bribride kultuuri. Kohalikud giidid aitavad vihmametsades orienteeruda, mõista kohalikke roogade maitseid ning aru saada rahvusmeditsiinist.

35. Abraj Kudai hotell, Mecca, Saudi Araabia

Arvatavasti avatakse 2017. aasta jooksul.

Meccasse ehitatakse 10 000 toaga maailma suurim hotell. Hoonel on kokku 12 torni, millest kümne toad on neljatärni ning kaks viietärni väärilised. Hotelli tuleb ka 70 restorani, mis jätavad enda alla 1,4 miljonit ruutmeetrit maad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles