Angkor Wati seitse saladust

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angkor Wat
Angkor Wat Foto: /Scanpix/Pascal Deloche/picture-alliance / Godong

Angkor Wat on paik, mida iga inimene elu jooksul võiks külastada, ükskõik kas reisides peetakse lugu rannapuhkusest või ekskursioonidest.

Angkor Wat on üks tuntumaid pühapaiku terves maailmas ning aastas külastab seda rohkem kui kaks miljonit inimest. Kuigi paika on nähtud nii filmides ja sellest loetud raamatutest, on tal endiselt mõned saladused, mida üldsus teada ei pruugi, vahendab Travel and Leisure.

Angkor Wat on vaid väike osa suurest arheoloogiapiirkonnast

Kuigi Angkor Wat on ka eraldiseisvalt külastamist väärt, on see tegelikult suurema süsteemi osa. Arheoloogiaalale kuulub templitekompleks, reservuaarid ja kanalid. Angkor Wati arheoloogiaala laiub rohkem kui 40 000 hektaril.

Angkor oli Khmeri pealinn

UNESCO peab Angkori Kagu-Aasia üheks tähtsimaks arheoloogialaks. 9. ja 14. sajandi vahel valitsesid piirkonnas khmeerid ning nende tegevus tiirles pealinn Angkori ümber.

Seda võidi kasutada matustel

Angkor Wati lasi 12. sajandil ehitada khmeeride kuningas Surayavarman II, tempel pühendati hindu jumalusele Vishnule. Templit peetakse maailma suurimaks religioosseks ehitiseks. Kuigi enamik hindu templeid on ehitatud ida suunas, siis Angkor Wat on ehitatud hoopis lääne suunas, mistõttu arvavad mõned teadlased ja arheoloogid, et seda kasutati matusetalituste pidamiseks.

Nüüd kasutavad hindu templit budistid

Tempel on ka tänapäeval usklikele avatud, kuid nüüd ei käi seal enam hindud, vaid budistid. Paar sajandit pärast templi ehitamist vahetasid Angkori elanikud usku ning nüüd käivad seal jumalaga rääkimas budistid.

Piirkonnas on ka teisi vaatamisväärsuseid

Angkor Wat ei ole ainuke tempel, mida seal viibides tasuks külastada. Aega tuleb varuda terve päev ning lisaks peatemplile tuleks kindlasti käia ka Ta Prohmi, Preah Kahni ja Ta Somi templites. Puujuurte alt välja piiluvad ehitised on kindlasti vaatamist väärt.

Templiseinu katavad rohkem kui 200 maali

Angkor Wat peidab endas veel ohtralt saladusi. Mõned aastat tagasi märkas uurija Noel Hidalgo Tan seintel musti ja punaseid markeeringuid. Ta tegi neist paar pilti ja hiljem neid lähemalt uurides märkas, et need olid palju detailsemad, kui ta seda esialgu arvas. Kui meeskond eksperte läks hiljem asja lähemalt uurima, leiti veel üle 200 maali.

Küsi kohalikult abi

Sa ei pea kõiki maale ise otsima ja üles leidma. Lähedalasuva Siem Reapi turismitööstus on Angkor Watile üles ehitatud ning sealsed teejuhid oskavad täpselt kätte näidata ka kõik vähetuntud templi saladused. Küsi oma teejuhilt nõu vastavalt sellele, mida sa sealt saada soovid, ta kindlasti oskab kokku panna just sulle sobiva päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles