7 taskukohast suusakeskust Soomes

Tallink
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Suusa- või lumelauareisi planeerides mõeldakse esimese hooga ikka Austria, Prantsusmaa või Andorra peale, mis on kõige populaarsemad suusasihtkohad Euroopas, kuid samuti ka kõige kallimad. Samas leidub taskukohaseid suusasihtkohti meile palju lähemal – siinsamas põhjanaabrite juures Soomes!

Soomes on kokku üle saja suusakeskuse, mis on üsna suur arv, arvestades, et Soome kõrgeim mägi on vaid 1324 meetrit ja sellegi tipp asub hoopis Norras. Põhjanaabrite suusakeskused on aga tuntud oma hästi hooldatud nõlvade poolest ja pakuvad sõidumõnu kõigile.

LEVI

Levil on kokku 43 rada, 2 lumeparki ja 28 suusalifti. Selliste numbritega ei ole ime, et Helsingist 1000 km kaugusel asuv Levi valiti 2016. aasta Soome parimaks suusakeskuseks. Mõnusalt pikad laskumised ja järsemad kurvid pakuvad elamusi kogenud sõitjatele ning algajad saavad sõidupisiku kätte rohelise või sinisega märgitud radadel. Ka hinnad on Levil sõbralikud – päevapilet täiskasvanule jääb alla 50 euro ja pikema peatumise korral on mitme päeva piletid veelgi soodsamad.

YLLÄS

Lapimaal, Helsingist ligi 1000 kilomeetri kaugusel asuv Ylläs üllatab oma rahuliku tempoga. Kui suuremates keskustes peab tõstuki järjekorras kannatust varuma, siis Ylläse suusakeskuse 63 rajal ja 28 tõstukil jagub ruumi kõikidele – pikim rada on siin lausa 3 km. Valikus on nii järsemad nõlvad ja lumepargid kui ka lastele ja algajatele mõeldud rajad. Päevapileti hind Ylläsel jääb kõrghooajal alla 50 euro, madalhooajal on piletid veelgi soodsamad.

TAHKO

Helsingist umbes 450 kilomeetri kaugusel asuv Tahko on nii Soomes kui mujal Skandinaavias tuntud suusakeskus, kus pikim laskumine on üle kilomeetri ja ekstreemspordi harrastajatele on avatud ka Tahko lumepark ning erinevate reilide ja hüpetega Jukulautastriitti park. Päevapilet koos magnetkaardiga maksab 44 eurot, madalhooajal on aga pühapäevast neljapäevani hinnad 30% soodsamad.

SAPPEE

Sappee suusakeskust on nimetatud Soome aasta suusakeskuseks juba kahel korral ja seda põhjusega – rajad on hästi hooldatud ja valgustatud ning erinevad raskusastmed pakuvad piisavalt vaheldust. Helsingist 160 kilomeetri kaugusel asuvas Sappees on kokku 12 rada ja 8 suusalifti ning päevapileti koos magnetkaardiga saab siin soetada 45 euro eest.

PEURAMAA

Peuramaa on Helsingist 30 kilomeetri kaugusel asuv kogu pere keskus, kus lapsed ja algajad saavad mäesuusatamist või lumelauasõitu õppida ise või instruktoriga. Lisaks on keskuses ka tasemel suusa- ja lumelaualaenutus. Tegevust peaks siin jaguma perele terveks päevaks ning päevapilet koos korduvkasutatava magnetkaardiga maksab 41 ja kuni 12-aastastele lastele 36 eurot.

VIHTI

Helsingist vaid 50 kilomeetri kaugusel asuv Vihti Ski Center pakub sõidurõõmu igas vanuses ja igal tasemel sõitjale. Eriti hästi sobib suusakeskus aga lastega peredele ja algajatele, kuna siin on Lõuna-Soome kõige laugemad rajad, kus on hea esimesi katsetusi teha. Piletihinnad on samuti soodsad – päevapilet koos magnetkaardiga maksab 41 eurot ning kuni 11-aastastele lastele 36 eurot. Alates 16.00 on võimalik osta õhtupilet 33 euro ja lastele 29 euro eest.

SERENA SKI

Ehkki Serenat tuntakse rohkem veekeskusena, ei puudu siit ka suusakeskus. Helsingist 30 kilomeetri kaugusel asuval suusamäel on kokku 7 rada, millest 4 sobivad ideaalselt lastele esimesteks sõitudeks. Samas leidub midagi ka kogenud sõitjale – väljakutset pakuvad punane rada ja kaks lumeparki. Täiskasvanu päevapileti saab soetada 35 ja lastepileti 32 euro eest. Muide, mäepiletiga koos saab osta ka veekeskuse päevapileti.

Olenemata sõiduoskustest leidub põhjanaabrite juures hulgaliselt keskusi nii mäesuusatamiseks kui ka lumelauasõiduks. Kõige mugavam viis Soome mägedesse sõitmiseks on läbi Helsingi, kuhu jõuab Tallinnast vaid 2 tunniga Tallink Shuttle kiirlaevaga. Kui reisid seltskonnaga, on hea uudis see, et 3.–5. reisija sõidab autos tasuta, mis teeb talvise suusapuhkuse veelgi soodsamaks. Kogu inspiratsiooni oma talvepuhkuseks siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles