Galerii: Jeerikos avati seitsme miljoni tükiga mosaiik

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seitsmest miljonist tükist koosneb mosaiik katab Hishami palee põrandat Jeerikos. 

Mosaiigi avastasid juba 1935. aastal arheoloogid Dimitri Baramki ja Robert Hamilton, kuid see kaeti toona liivaga, et kaitsta seda erosiooni eest. Nüüd aga on mosaiik taaskord välja kaevatud ja turistidele avatud, vahendab CNN.

Kolm kuud kestnud väljakaevamiste tulemusena on välja tulnud imeilus seitsme miljoni tükiline mosaiik, kus iga tükk on veidi väiksem kui üks ruutsentimeeter. Tükid moodustavad imeilusad geomeetrilised ja värvikirevad kujundid. Selle loomisel on kasutatud erkpunaseid ja roosasid toone.

Mosaiigi kogupindala on 900 ruutmeetrit ning see ehitati kaheksandal sajandil. Palee asub veidi kuulsast Jeeriko linnast põhjapool ning seda kasutas kaliif Hisham bin Abed el-Malik  talvekoduna kuni see mõni aasta pärast valmimist maavärinas hävis.

Suurest kivist tähest, mis asub pale peasaali keskel, on saanud ka Jeeriko sümbol. Vannitoa mosaiik on aga ehk kõige ilusam. Erinevat värvi mosaiigikivid toodi kokku tervest piirkonnast. Must toodi Nabi Musast, punane Jeruusalemmast, valge Hebronist ning roosa Peetlemmast.

Jeeriko asub 259 meetrit allpool merepinda ning Surnumeri, mida peetakse maailma madalaimaks paigaks (427 meetrit allpool merepinda), asub lühikese sõidu kaugusel. Ühtlasi peetakse Jeerikot maailma vanimaks linnaks, sest märgid siinsetest asukatest ulatuvad 10 000 aasta taha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles