National Geographic avalikustas 2017. aasta parimad sihtkohad

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huli hõim
Huli hõim Foto: SCANPIX

National Geographic Traveler ajakiri avalikustas hiljuti enda valiku 2017. aasta parimatest reisisihtkohtadest, kuhu kuulub 21 paika üle maailma.

Iga aasta lõpus kuulutavad suuremad reisiajakirjad ja -juhid välja oma soovitused järgmise aasta reisisihtkohadeks. Kõik sihtkohad kuuluvad ühte kolmest kategooriast: linnad, loodus või kultuur.

1. Kauai, Ameerika Ühendriigid

Kauai saar / Scanpix
Kauai saar / Scanpix Foto: SCANPIX

Kauai saart on ilmselt enamik inimesi tegelikult juba näinud, sest saarel on filmitud nii mõnigi linateos, nende hulgas ka kuulus «Jurassic Park». Saarel on suursugused kaljud ja võimsad kosed, mille nägemiseks tuleb kindlasti matkasaapad kaasa võtta.

2. Soome

Lapimaa / Scanpix
Lapimaa / Scanpix Foto: SCANPIX

Kui vaikimine on kuld, siis leiab Soomest tõelise kullakaevanduse. Lapimaa, 20 000 saarekest, kivised rannad, 40 rahvusparki, 12 loodusala, 6 rahvuslikku matkaala pakuvad rahuarmastajale tõelist puhkust. Järgmisel aastal tähistab Soome ka 100 aasta möödumist iseseisvuse saavutamisest, mistõttu on terve aasta jooksul riigis suured pidustused, millest võiks kindlasti osa võtta.

3. Baja California, Mehhiko

Korallid / Scanpix
Korallid / Scanpix Foto: SCANPIX

Kui huvitud sukeldumisest või snorgeldamisest, siis on see ideaalne paik, kuhu järgmisel aastal reisida. Bajat ümbritsevad Atlandi ookean ja California laht ning piirkonnas elutsevad vaalad, haid ning raid, kelle pikkus võib ulatuda lausa kuue meetrini.

4. Banff, Kanada

Banff / Scanpix
Banff / Scanpix Foto: SCANPIX

Karmi maastikuga pargid, heinamaadega kaetud orud ja türkiissinised järved ootavad külastajaid. Banffis saab matkata nii jalgsi kui ratsa, liguneda kuumaveeallikates või mõnuleda luksushotellis. Kanada on õige paik, kus leida kontakt loodusega ning otsida vastuseid suurtele küsimustele.

5. Pilvemetsad, Ecuador

Ecuador / Scanpix
Ecuador / Scanpix Foto: SCANPIX

Linnuvaatlejad on Choco regiooni Ecuadoris juba ammu külastanud, kuid nüüd oleks aeg ka teistel sammud sinna seada. Seda piirkonda teatakse just eriti rikkaliku floora ja fauna poolest ning väidetavalt teeb see silmad ette kõikidele teistele paikadele maailmas. Siit võib leida ka epifüüte ning haruldasi orhideesid ning Chocost leiti ka 2013. aastal olinguito loomake, kes seni oli suutnud end peidus hoida.

6. Via Dinarica, Balkan

Matkajad / Scanpix
Matkajad / Scanpix Foto: SCANPIX

Seiklusreisijate salajane sihtkoht sai avalikuks. Järgmisel aastal kaarditakse 1931 kilomeetri pikkune matkarada täielikult ning lisatakse põhjalikku infot ka iga etapi kohta. Rada läbib Sloveeniat, Horvaatiat, Bosnia ja Hertsegoviinat, Montenegrot, Albaaniat, Serbiat, Kosovot ja Makedooniat. Lisaks matkale pakub rada ka ohtralt kultuurilist, sest rändajad saavad ööbida ka kohalike juures ning loomulikult läbitakse ka ohtralt riike, millega matka käigus saab tutvuda.

7. Tiigrite rahvuspark, India

Tiigrid / Scanpix
Tiigrid / Scanpix Foto: SCANPIX

Kesk-Indias elavad kuulsad Bengali tiigrid. Indias elab peaaegu kaks kolmandikku kogu maailma tiigrite populatsioonist, mistõttu tuleks neid uhkeid loomasid just sinna uudistama minna. Peamisteks paikadeks, kus loomasid saab näha, on Bandhavgarhi ja Kanha looduspargid.

8. Marrakech, Maroko

Marrakech / Scanpix
Marrakech / Scanpix Foto: SCANPIX

Marrakechi rikkalikud värvid võtavad ka kõige moetundlikumal inimesel silme eest kirjuks. Ka Yves Saint Laurent olevat kunagi öelnud, et enne Marrakechi minekut elas ta vaid mustvalget elu. Kindlasti tuleks külastada mõnd rikkalikku turgu, kus omal kohal on ka kauplemine ning seda kommet peavad kohalikud au sees.

9. Madrid, Hispaania

Madrid / Scanpix
Madrid / Scanpix Foto: SCANPIX

Madridis on üle 60 muuseumi, ööelu, mis kunagi ei peatu, imeilusad pargid ja aiad. Modernsed tänavakunstnikud ja boheemlaslikud regioonid ootavad noori ja vabameelseid turiste. Kohalikust kunstimaailmast ongi vaikselt saamas juba täiesti omaette vaatamisväärsus.

10. Anchorage, Ameerika Ühendriigid

Alaska / Scanpix
Alaska / Scanpix Foto: SCANPIX

Alaska pealinn Anchorage pakub midagi nii looduse- kui linnahuvilistele. Kui linnast saab üks hetk kõrini võib külasta üht viiest lähedalasuvast rahvuspargist. Suviti paistab seal peaaegu terve päev päike, mistõttu on aega erinevate paikade avastamiseks rohkem kui kusagil mujal.

11. Seoul, Lõuna-Korea

Seoul / Scanpix
Seoul / Scanpix Foto: SCANPIX

Seoul on tõeline linlaste meka, miljonid inimesed ja hiiglasikud kõrghooned ei jäta selleks kahtlustki. Oma ekskursiooni võiks alustada luksuslikust Gangnami regioonist, seejärel võib tõusta N Seoul torni tippu, et imetleda vaateid linnale. Sõita tuleks ka Changdeokgungi, et saada aimu Korea ajaloost ning külastada Bukchon Hanoki küla, kus näeb traditsioonilist Korea elu.

12. Moskva, Venemaa

Moskva / Scanpix
Moskva / Scanpix Foto: SCANPIX

Nagu matrjoškadki, peidab Moskva endas enamat, kui esialgu välja paistab. Kremlisse hakatakse 2017. aastal rohkem turiste laskma, mistõttu on nüüd just õige aeg seda külastada. Imetlemist vajavad ka ohtrad galeriid ning külluslikud metroojaamad.

13. Cartagena, Colombia

Cartagena / Scanpix
Cartagena / Scanpix Foto: SCANPIX

Cartagena on Colombias aset leidnud rahutustest seni puutumata jäänud. Maalilises vanalinnas on ohtralt värvikirevaid majasid, kauneid rõdusid ja hubaseid siseõuesid, kuhu on sisse seadnud end väikesed kohvikud.

14. Hamburg, Saksamaa

Hamburg / Scanpix
Hamburg / Scanpix Foto: SCANPIX

Hamburgis on Euroopa suuruselt teine kaubasadam ning kuigi märke sellest väga palju ei näe, siis kindlasti viitavad heale laevaühendusele ohtrad kanalid ja jõed. Siiski saab ette võtta ekskursiooni ka vanasse sadamasse, kus avaneb külastajate ees terve Hamburgi ajalugu.

15. Malta

Malta / Scanpix
Malta / Scanpix Foto: SCANPIX

Malta üritab end taas turistide plaanide esiotsa paigutada. Rikkaliku ajalooga väike saareke pakub ohtralt tegemist ka rannahuvilistele. Lisaks on saarel ka kolm UNESCO maailmapärandi nimekirjas olevat vaatamisväärsust ning varsti hakatakse seal filmima ka kuulsa telesarja «Troonide mäng» uusi osasid.

16. Papua Uus-Guinea

Huli hõim / Scanpix
Huli hõim / Scanpix Foto: SCANPIX

Seni on turistid selle oma huviorbiidilt täiesti välja jätnud, mistõttu näeb seal veel ehtsat kohaliku kultuuri, mis on suurte turistimasside ja rahasoovi poolt veel rikkumata. Siit leiab seikleja maailma suurima liblikaliigi ja erksad korallrahud.

17. Chengdu, Hiina

Nuudlitegu / Scanpix
Nuudlitegu / Scanpix Foto: /©The Image Works / TopFoto

Tegemist on ainukese linnaga, mis Hiinas juba paar tuhat aastat järjest on kandnud sama nime. Siit tuleb ka kuulus Sichuani köök, seega tuleks linna külastada just selle toidukultuuri poolest. Loomulikult saab ka Chengdus külastada traditsioonilisi teemajasid.

18. Canton Uri, Šveits

Gotthard Pass / Scanpix
Gotthard Pass / Scanpix Foto: SCANPIX

Sellest piirkonnast leiab tõelised Alpid, kolisevad lehmakellad ja väikesed juustutöökojad. Uris saab ka gondliga sõita üle suurte liustikujärvede ja imetleda üldiselt kohalikku loodust.

19. Guadeloupe'i saared

Rand / Scanpix
Rand / Scanpix Foto: SCANPIX

Guadeloupe'ilt leiab segu Prantsusmaa ja Kariibi mere traditsioonidest, mis annab paigale erilise kultuurilise segu. Guadeloupe'i saared olid osa ka orjateest, mistõttu võib saarelt leida ka selle ajaloo osa kohta ohtralt huvitavat ning avastamisväärset.

20. Georgia osariik, Ameerika Ühendriigid

Otis Redding III / Scanpix
Otis Redding III / Scanpix Foto: Rick Diamond/AFP

Eelkõige peaksid Georgiasse sammud seadma just muusikaarmastajad. Piirkond on järjest kasvamas ning tuntust kogumas just muusikasihtkohana, kus saab pillid ristata mitmete teiste asjaarmastajatega üle maailma.

21. Inimkonna häll, Lõuna-Aafrika Vabariik

Inimkonna hälli muuseumi näitus / Scanpix
Inimkonna hälli muuseumi näitus / Scanpix Foto: Denis Farrell/AP

Tihti jääb see vaatamisväärsus turistide marsruudilt lihtsalt välja. Veidi Johannesburgist väljas asub aga uks inimkonna ajalukku. Siit on leitud ka täielik iidse inimese skelett ning lisaks on siin põhjalik muuseum, mis kõik avastused ning inimkonna ajaloo põhjalikult lahti seletab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles