Unine turist pannakse templis juhtme seinast tõmbamise eest vangi

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arreteeritud turist Klaas Haytema
Arreteeritud turist Klaas Haytema Foto: SCANPIX

Hollandi kodanik palus tehtu pärast vabandust, kuid siiski ähvardab teda vanglakaristus usu solvamise eest.

30-aastane Klaas Haytema tõmbas hilisõhtusel budistlikul palvetseremoonial kõlaril juhtme seinast, sest ta soovis magada. Intsident leidis aset turistilinna Mandalay palvesaalis Myanmaris, vahendab news.com.au.

Pärast juhtumit pidi kohalik politsei minema Haytemat kaitsma, sest vihased kohalikud olid kogunenud turisti hotelli ümber. Hollandlane arreteeriti ning teda süüdistatakse usu solvamise eest.

«Ma tahtsin kohutavalt magada. Ma ei suutnud seda müra taluda ja vaatasin hotelliaknast välja,» kirjeldas hollandlane juhtunut. «Ma nägin, et lapsed mängivad ja ma arvasin, et nad imiteerivad palvust, mistõttu tõmbasin kõlari juhtme seinast välja,» lisas ta.

Haytema sõnul ta ei märganud, et tegu oli palvesaaliga: «Mul on väga kahju ja ma tõesti palun vabandust,» selgitas ta oma tegu.

Kui hollandlane süüdi mõistetakse, võib teda oodata kaheaastane vanglakaristus. Lisaks on immigratsiooniametnikud süüdistanud meest viisatingimuste rikkumises. Viisa saamise tingimustes seisab, et turist peab käituma Myanmari seaduste kohaselt ning peab järgima ka kohalikke traditsioone. Mõlema punkti suhtes on Haytema eksinud.

Nii Myanmari elanikud kui ka budistid võtavad usu solvamist väga tõsiselt. Mandalay linn, kus Haytema kuriteo sooritas, on kultuuriliselt ja religioosselt erakordselt konservatiivne.

Siiski ei ole hollandlane esimene turist, kes on Myanmaris seadusega pahuksisse sattunud. 2014. aastal mõisteti Uus-Meremaa kodanik kaheks ja pooleks aastaks vangi, sest ta postitas pildi Buddhast Facebooki. Pildiga üritati reklaamida ühel üritusel odavaid jooke.

Juulis saadeti riigist välja üks hispaanlane, sest kohalikke munkasid solvas turisti jalal olev tätoveering Buddhast.

Viimasel ajal on karmistunud Myanmaris religioossete reeglite järgimine, sest riigil on uus valitsus, kes soodustab turistide ja välisinvestorite tulekut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles