Uus tehnoloogia muudab lennud turvalisemaks

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennujuhtimistorn ja lennuk
Lennujuhtimistorn ja lennuk Foto: SCANPIX

Uus arvutitehnoloogia, mida hakkavad kasutama nii piloodid kui lennujuhid, peaks tulevikus lendamist muutma turvalisemaks ja kiiremaks.

DataCommi nimeline süsteem võimaldab pilootideni toimetada vajaliku info ilma vahendajateta. Nii jõuab otse kokpitti info muuhulgas lennukoridoridest, ilmast ja üldisest lennuliiklusest, vahendab Lonely Planet.

Kõigi eelduste kohaselt peaks see erinevaid protsesse lühendama kokku 20 minuti võrra, sest piloodid ei pea enam lennujuhtidega nii palju suhtlema. Aja säästmine on eriti vajalik siis, kui kerkivad esile mõned ootamatud asjaolud.

Nii on vajadusel pilootidel võimalik endale uus lennukoridor saada, kui peaks tekkima vajadus ilmaolude eest kõrvale põigata, rääkis Föderaalse Lennuameti administraator Michael Huerta. Praegu peavad nii piloodid kui reisijad lennujaamas ootama lennujuhtide korraldusi. Uue süsteemiga jõuab info ühe nupuvajutusega kõikide lennukiteni.

DataComm võimaldab lennujuhtidel anda korraga infot mitmetele pilootidele. See omakorda annab juhtidele rohkem aega tagada maandumis- ja õhkutõusuprotseduuride turvalisus, selgitas Huerta.

Lisaks vähendab arvutisüsteem eksimiste võimalusi, mis võivad tekkida kahe inimese vahelises suhtlemises. Inimfaktori eemaldamine sellest protsessist muudab süsteemi kindlasti turvalisemaks, kinnitas lennujuht Jim McAllister.

Raadiosignaal ei pruugi korralikult kohale jõuda, kui ees on mõni suur hoone või värav, aga uus süsteem ei saada sõnumeid raadiosignaali abil. Praeguseks on juba 25 lennufirmat üle maailma öelnud, et nad plaanivad DataCommi lennukites kasutusele võtta. Hinnanguliselt on järgmiseks aastaks süsteemi kasutusele võtnud juba ka 50 lennujaama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles