Pärnu linnapea: regionaalsed lennujaamad tagavad piirkondade arengu

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu lennujaam
Pärnu lennujaam Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnumaa turismiettevõtjate ja -arendajatega Tartu lennujaama külastanud Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse hinnangul on Pärnule töötava lennujaama olemasolu vajalik, et tagada regiooni turismi jätkusuutlik areng ja suurendada piirkonna konkurentsivõimet.

Tartu lennujaamas visiidil viibinud Pärnu linnapea Romek Kosenkranius, turismiettevõtjad ja -arendajad tutvusid põhjalikult lennujaama majandamise mudeliga ning tõdesid, et veendumus Pärnu lennujaama kui sarnase regionaalselt olulise transpordisõlme järele aina kasvab. «Kuna regionaalsed lennujaamad on piirkondade arenguks hädavajalikud ka riiklikult, siis usume, et kõige jätkusuutlikum ongi Tartu mudel, kus riik panustab lennujaama ülalpidamiskuludesse ning näeme, et see võiks toimuda lisaks muudele Eesti kohtadele ka Pärnus,» ütles Kosenkranius.

Hiljuti Rootsi lennuliiklusteenistuse läbi viidud uuringu kohaselt on Pärnu lennujaamal potentsiaal teenindada viie aasta pärast 48 000 reisijat. Külastatud Tartu lennujaam teenindas 2015. aastal 21 117 reisijat ja 2016. aastal näitab lennureisijate arv Tartus kasvutrendi.

Delegatsiooniga Tartus käinud turismifirma Reiser tegevjuhi Viivika Orula sõnul on kuni 50 000 reisijat Pärnu kohta reaalselt saavutatav number. «Kui vaatame kogu piirkonna ettevõtjate praegust kliendibaasi, siis näeme, et huvi kiiresti Pärnusse saamise vastu on selgelt olemas ning ka rootslaste hinnang põhineb Pärnu kui turismisihtkoha potentsiaalil,» ütles Reiser. «Kui lisame siia uued eksportturud, kust tšarterlende korraldada, siis on 50 000 saavutatav arv.»

Pärnumaa Omavalitsuste Liidu esimehe Lauri Luuri sõnul on lisaks kohalikele omavalistustele nõus lennujaama ülalpidamisse panustama ka kohalikud ettevõtjad. «Ettevõtjatega on arutada võimalust, et ettevõtjad panustavad lennujaama ja sihtkoha turunudamisega seotud kuludesse, nagu seda tehakse juba praegu sihtkohakampaaniate puhul,» ütles Luur.

Lisaks turismiekspordile annaks töötav lennujaam Pärnule olulise sotsiaalmajandusliku tõuke ka kohaliku tööstuse arendamiseks ja kohaliku tööhõive suurendamiseks. «Lennuühenduse olemasolul ei räägi me mitte ainult inimeste transportimisest, vaid ka kaubavahetusest ning kohaliku piirkonna tööstuse arendamise võimalustest» ütles Pärnu linnapea Romek Kosenkranius. «Juba praegu näevad mitmed välisinvestorid Pärnut suurepärase kohana, kuhu investeerida, ent lisaks olemasolevatele vee- ja maanteeühendustele soodustaks sellist huvi lennuühendus.»

Aprilli lõpus saatsid Pärnu maavanem Kalev Kaljuste, linnapea Romek Kosenkranius, omavalitsuste liidu juht Lauri Luur ja Pärnumaalt valitud riigikogu liige Andres Metsoja Vabariigi Valitsusele taotluse Pärnu lennujaama renoveerimiseks mõeldud 13 miljoni euro eraldamiseks. Rootsi lennuliiklusteenistuse uuringu kohaselt maksaks Pärnu lennujaama renoveerimine kaasaegselt töötavaks transiidisõlmeks just 13 miljonit eurot ning raporti järgi ulatuks lennureisijatest tulev sotsiaalmajanduslik mõju 3,8 miljoni euroni aastas. Järgmisel aastal kehtima hakkav majutusasutuste käibemaksu tõusuga seoses laekub Pärnumaa tursmiettevõtjatelt riigikassasse aastas lisaks ca 1 miljon eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles