Saksamaal stardib maailma esimene vesinikrong (1)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alstomi Coradia iLint, heitgaasidevaba vesinikrong
Alstomi Coradia iLint, heitgaasidevaba vesinikrong Foto: AFP / Scanpix

Saksamaal jõuab järgmisel aastal rööbastele maailma kõige esimene vesiniku jõul töötav rong, mis on täielikult heitgaaside vaba.

Vesinikrong, mida nimetatakse ka hydrail, hakkab sõitma liinil Buxtehude-Bremervörde-Bremerhaven-Cuxhaven järgmise aasta detsembrikuus, vahendab The Local Die Welti. Rongi nimi on Coradia iLint ning seda on viimased paar aastat välja töötanud Prantsusmaa firma Alstom. Rongi tutvustati avalikkusele esmakordselt eile Berliini messil InnoTrans.

Vesinikrong kasutab töötamiseks vesinikkütuse paaki, mis asetseb rongi katusel. Kütuse abil toodetakse omakorda elektrienergiat, mis panebki masina liikuma. See tehnoloogia pakub keskkonnasõbralikku alternatiivi diiselrongidele, mis senini on Saksamaal väga levinud. Täispaagiga on rong võimeline läbima 600-800 kilomeetrit ning boonusena on rong väga vaikne. Isegi oma tippkiirusel 140 km/h teeb ainsana häält õhutakistus ja rataste liikumine.

Alstom pole veel avalikustanud, mis on rongide hind, kuid tõenäoliselt on need oma diiselkütusega sõpradest kallimad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles