Viis soovitust, mida välismaal autot rentides silmas pidada

Reisile.ee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Eestlased on välisriiki reisides aina agaramad autorentijad, teab autorendiettevõte AVIS Budget Grupp. Nende andmetel on rentijate arv kasvanud sel aastal keskmiselt 20-30 protsenti. Mida tasub aga välismaal autot rentides silmas pidada?

Budget Eesti välisrendi juht Meryl Kärner toob esile viis soovitust, mida autot rentides kindlasti silmas pidada.

  1. Uuri, kas autot rentides sõlmid lepingu vahendajaga või konkreetse autorendiettevõttega – vahendajate tingimused on sageli näilised, samas kui reaalne vastutus kehtib siiski konkreetse rendiettevõtte ees. Broker’id ehk vahendajad rendivad erinevate autorendiettevõtete sõidukeid, sõlmides kasutajaga teenuse lepingu, mis sisaldab vahendaja pakutud kindlustusi jms, mille pealt nad tasu teenivad. Vahendajate kindlustused ei vii kliendi omavastutust autorendi pakkuja ees väiksemaks, kuigi see võib nii näida. Samas otse autorendiettevõttelt rentides on võimalik saada eripakkumisi, mida vahendajad pakkuda ei suuda.
     
  2. Kas rendiettevõte on rahvusvaheline või vaid kohalik? Tee kindlaks, kas rendid sõiduki rahvusvaheliselt ettevõttelt, kellel on ka sinu kodumaal kontor, või on tegemist vaid kohaliku väikerendiettevõttega. Rahvusvaheliste rendifirmade lepingutingimused on üldiselt välja kujunenud ja selgemad kui kohalike väikepakkujate lepingud. Kui rahvusvahelisel ettevõttel on ka Eestis kontor, siis saavad siinsed töötajad sind emakeeles abistada ning tingimusi ning võimalusi selgitada. Sellega säästad nii aega kui ka raha, sest reisile minnes on kodumaal juba kõik rendipaberid selgeks tehtud ja reisil olles ei pea kontakti saamiseks rohkem pingutama. Kohalikud väikerendiettevõtted võivad küll esiti pakkuda soodsamat rendihinda, kuid sageli lisanduvad kohapeal lisatasud, millega enne reisi arvestada ei saa.

    Kui oled Eesti kontori kaudu juba auto broneerinud ning sinu rendikonsultant pole soovitanud koha peal lisakindlustusi võtta, siis enamasti pole selleks ka reisil olles vajadust.

  3. Võrdle tingimusi: kilometraaž, omavastutuse suurus, nõuded kliendile. Autot rentides loe tähelepanelikult läbi lepingutingimused. Kas rendisummas on lubatud piiramatu või piiratud kilometraaž ning millised tasud lisanduvad, kui ületad lubatud kilometraaži. Täpsusta üle, milline on rendilepingu kindlustusulatus ja kui suur on omavastutus – pea silmas, et vahendajate omavastutuse tingimused ei kattu sageli rendiettevõtte tingimustega. Euroopa Liidus on rahvusvahelised rendiettevõtted kohustatud rentijale tagama vähemalt inglisekeelse rendilepingu koos tingimustega. Vaata üle, kas rentijale on seatud erinõudeid – nt alla 25-aastased ei saa paljudes riikides suuremaid autosid rentida või kehtivad noorematele rentijatele lisatasud, sh täiendava kindlustuse vajalikkus.
     
  4. Arvesta sihtriigi autorendi eripäradega. Näiteks Itaalias on väiksemate rendiettevõtete müügitehnika üldlevinud praktikast agressiivsem, ehk enamasti püütakse rentijale «pähe määrida» lisakindlustusi, mida vaja ei ole. Itaalias tasub ettevaatlik olla ka ZTL-tsoonide osas, kuhu teatud kellaaegadel sõita ei tohi, sest sellega võivad kaasneda trahvid.

    Kreeka saartel tasub meeles pidada, et kuna sealne liiklus on tihe ja teed kitsad, siis tasub võimalusel eelistada väikest sõidukit, mis lihtsustab nii sõitmist kui ka parkimist.

  5. Broneeri sõiduk varakult. Mida varem rendiauto broneerida, seda soodsam rendihind on võimalik saada. Hindade võrdlemisel tasub vaadata rendipakkumisi pikemaks perioodiks kui üheks-kaheks päevaks, sest mida pikem periood, seda soodsam päevahind rendisõidukil on. Mõnikord võib 2-4 päeva autorent maksta praktiliselt sama palju kui terve nädala rent.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles