Vastvalminud raamat pajatab lugusid reisimisest Nõukogude Liidus

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Otsides Spunki" raamatu kaas.
"Otsides Spunki" raamatu kaas. Foto: Kerly Espenberg

Eestlaste jäädvustatud kogemusi Nõukogude Liidus reisimisest tuleb otsida tikutulega. Materjali on vähe ja seegi on eri kohtades laiali. Vastvalminud raamat täidab omal moel selle tühimiku ning jutustab Tartu ülikooli inimeste kogemustest Nõukogude Liidus reisimisel.

Raamatus jagavad oma reisikogemusi paljud Tartu ülikooli töötajad, nende hulgas professorid Raul Eamets, Tõnu Lehtsaar ja Erich Kukk.

Raamatu idee autor ja toimetaja Kerly Espenberg rääkis, et mõte raamatu koostamiseks tuli äkitselt, kui ta kuulas tütrega jalutades ERRi arhiivis olevaid raadiosaateid rännakutest.

«Kuulasin parajasti David Vseviovi mälestusi sellest, kuidas Egiptuses ei tahetud sugugi aru saada, et Nõukogude Liidus on võimalik üks lennupilet anda 30 inimesele, kirjutades sinna vastutaja nime ja märke «ja kakskümmend üheksa grupiliiget». Need pajatused tõid naeru suule ja viisid mõtetes tagasi juttudele, mida isa mulle Nõukogude Liidus reisimisest jutustanud oli,» rääkis Espenberg.

Espenberg mõistis, et taolisi lugusid ei saa lasta unustuste hõlma ning nende kirjapanemine on vajalik, et ka tulevased põlvkonnad, sh autori enda laps, saaksid ettekujutuse, milline oli reisimine aastakümnete tagusel nõukogude ajal ning kui palju see erineb tänapäevast.

Idee aitasid ellu viia Espenbergi kolleegid Tartu ülikoolist, kelle nõukogudeaegsed reisikogemused said kirja enam kui 200 leheküljele. Espenbergi sõnul peitub autorite valik tema loomuses. «On hea, kui teosel on läbiv joon, ühendav niidivõrgustik. Sestap ongi siin ühe pere, alma mater’i pere muljed.»

Espenberg ütleb, et raamat on tema kummardus alma mater’ile.

Raamatut «Otsides Spunki. Tartu Ülikooli töötajate mälestusi reisimisest Nõukogude Liidu ajal» saab osta Tartu ülikooli üliõpilasesindusest või tellida http://reisiraamat.ut.ee/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles