Suvesoovitus: 10 üritust, mida sel nädalal külastada

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvesoovitus
Suvesoovitus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuigi suvi hakkab otsi kokku tõmbama, toimub Eestis veel palju põnevaid üritusi ja sündmusi, mida tasuks külastada. Reisiportaal teeb igal nädalal kokkuvõtte järgneva seitsme päeva sündmustest.

1. Karksi-Nuia Meefestival (2.–3.09) – Kogupereüritus mesinikele ja meesõpradele, kus festivali avalöögiks on reedene kontsertprogramm Karksi Peetri kirikus, millele järgneb päev täis tihedaid sündmusi. Laupäeval saab kuulata loenguid mesindusest, maitsta ja osta mett ning meetooteid, võtta osa mitmesugustest töötubadest, vaadata näituseid. Õhtu lõpetab meeleolukas kontsert.

2. Jüri Jaansoni Kahe Silla Jooks, Pärnu (3.–4.09) – Sõudelegendi Jüri Jaansoni nime kandev Kahe Silla jooks on tõenäoliselt Pärnu üks tuntumaid rahvaspordisündmusi. Alates 2001. aastast kogunevad spordisõbrad septembri alguses Pärnusse, et üheskoos läbida Pärnu jõe kallastel kulgev ja Jaansoni nime kandev ca 10 km pikkune distants – nii joostes kui käies.

Tegevust jagub kogu perele. Kavas on jooks, käimine ja kepikõnd, lastejooksud, veespordisündmused ning Pärnumaa rahvasporditurg.

3. Addinol motokrossi Eesti meistrivõistluste ja Läti meistrivõistluste IV etapp, Lange küla (3.–4.09) – Septembri esimesel nädalavahetusel jätkub Addinol motokrossi Eesti meistrivõistluste sari Tartu lähedal Lange motokeskuses, kus kahel võistluspäeval asuvad võistlustulle Eesti ja lähiriikide kiireimad motosportlased eesotsas Eesti rahvuskoondise liikmetega. Ühtlasi on tegemist Läti meistrivõistluste IV etapiga.

Laupäeval saab näha sõitmas 50cc, 65cc, 85cc, MX2, MX2 Jun, MX1, Mini MX, MX V, MX Hobi ja Mini MX hobi klassi võistlejaid, ning pühapäeval on tiitli eest heitluses Külgvankrid, K/V Veteran, K/V Hobi, Quad 50, Quad 100, Quad 200, Quad 250, Quad Open, Quad Hobi ja Quad Veteran klassid.

4. Puutuur, Kõue mõis (3.09) – Puutuuri neljas õhtu toimub ajaloolise Kõue mõisa õuel leiduva kõige ilusama puu peal, ümber ja all.

Viimase õhtu juhatab sisse kodumaine shoegaze'i  lipulaev Imandra Lake. Duo Imandra Lake moodustavad Rein Fuks ja Eve Komp, kes tuntuks saanud ansamblist Pia Fraus. Sarnaselt viimasega teeb ka Imandra Lake shoegaze-muusikat, kuid vähem popilikult, kombates eestikeelsete minimalistlike laulusõnade väel tumedama folkmuusika piirimaidki.

5. Perehommik Annikaga, Tartu (4.09) – Kord kuus ootame lastega peresid Sisevete Saatkonda kaunil Emajõel. ETV lastesaates «Lastetuba» laulnud ja tantsinud Annika Mändmaa lustitab lapsi koos viiulimängija Karoliina Kreintaaliga 4. septembril kell 12 ainulaadsel veesõidukil. 

Tulevasi hommikuid muudavad rõõmsaks ka põnevad külalised nagu bandžomees Karl Laanekask, trubaduur-fantasist Silver Sepp, laulja ja viiuldaja Eeva Talsi.

6. Saaremaa Toidufestival 2016, Kuressaare (5.–11.09) – Head saaremaised maitsed segatakse kokku septembris toimuval Saaremaa Toidufestivalil. Üritus toob hea toidu saarlastele lähemale ja tutvustab maakonna toidukultuuri laiemale publikule. Nädala kestvast põnevast programmist on oodatud osa saama nii saarlased kui loomulikult kõik külalised.

7. Eesti teatri festival Draama 2016, Tartu (5.–11.09) – Eesti Teatri Festival Draama 2016 toimub 5.–11. septembrini, kuid festivali egiidi all toimuvad etendused juba 3. septembrist kuni 12. septembrini.

Eesti teatri festival Draama on kuraatorfestival, mille põhiprogrammi kuuluvad Eesti teatri huvitavamad ja parimad lavastused. Lisaks festivali põhiprogrammile, mille teema selgub maikuus, pakub festival põnevat kõrvalprogrammi, muusikasündmusi, mõnusaid arutlusõhtuid ja ajaveetmist festivali klubis. 

8. Tänavakunstifestival Stencibility 2016, Tartu (5.–11.09) – Stencibility on iga-aastane tänavakunstifestival, mille eesmärk on tunnustada eesti tänavakunstnikke nende panuse eest ühisruumi rikastamisse, tõsta kogukonna tähelepanu ja teadlikkust meid avalikus ruumis ümbritseva kunsti suhtes ning edendada Eesti tänavakunstikultuuri. Tegevused on varieerunud stencil art võistlusest, fotokonkursist, loengutest, töötubadest ja näitustest ühistööde tegemisteni suurtele seintele ja Tartu tänavakunstikaardi koostamiseni.

9. Lihapäev Viimsi Taluturul (3.09) – Lisaks taluturul tavapäraselt pakutavale kvaliteetsele toidukraamile austatakse sel päeval turul Eesti veiseliha. Taluturu teemapäevale on oodatud igaüks, sissepääs on kõigile tasuta!

Liivimaa Lihaveise suures telgis tutvustatakse ka sel aastal rohumaaveise rümba lõikamist ning kohapeal grillitakse kõiki rümbast saadavaid lihaseid, mida pakutakse publikule ka maitsta, lisaks jagatakse sinna juurde grillitarkust. Lõuna-Eesti kuplite vahel kasvanud rohumaaveiste lihast valmivaid maitsvad ja tervislikud grillroad. Liivimaa Lihaveise telgis on avatud lihapood, kus pakutakse laagerdatud rohumaaveiseliha, liha saab ka kaasa osta. Külastajatel võimalik küsida asjatundjatelt küsimusi rohumaaveiste kasvatamise, liha tootmise ja kasutamise kohta. Rohumaaveiseliha söömine olgu puhas rõõm!

10. Tartu sügisnäitus Tõuloom 2016 (3.09) – Hobuste ja šetlandi ponide esitlus, koeratõugude tutvustused, parima trikoera valimine, meeste varjupaik – vanatehnika tutvustus ja nipid restaureerimiseks, Skatetowni rulluisu-show, eksootilised loomad, mööbli korrastamise õpituba.

Lastele meisterdamised, klounitrall, ponisõit, Eesti maanteemuuseumi pop-up liikluslinnak, Marju Varblase pärimustantsude ja -mängude õpituba.

Esineb Marko Matvere ja Väikeste Lõõtspillide Ühing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles