20 põhjust, miks kõik sel suvel Horvaatiasse sõidavad (1)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krka rahvuspark
Krka rahvuspark Foto: SCANPIX

Horvaatia populaarsus sel aastal on ainult tõusuteel ja kui vaadata kõike kirevat, mida sel riigil pakkuda, siis ei tekitagi see üldse imestust.

Telegraph on kokku pannud nimekirja põhjustest, miks Horvaatia on niivõrd populaarne ning miks kindlasti tasuks seda imelist riiki külastada, kui see juba plaanis ei ole.

1. Kuumus

Horvaatia on Euroopa üks päikeselisemaid paiku. Külastajad võivad loota lausa 12 tunnile päikesepaistele mais ja juunis ja 13 tunnile juulis. Seda on rohkem kui mõnel Kreeka saarel või Lõuna-Prantsusmaal.

2. Ligipääsetavus

Horvaatia on lühikeste lennutundide kaugusel. Selleks et sõita Kreeka saartele või Kanaaridele tuleb lennukis end oluliselt mugavamalt sisse seada.

3. Hea hind

Kuigi kuurortlinnades on hinnad viimasel ajal tõusma hakanud, siis tegelikult on Horvaatia odav maa ning seal on võimalik hea hinna eest endale päris mugav äraelamine teha.

4. Atmosfäär

Diocletianuse palee varemed Splitis moodustavad omapärase hõnguga linnakeskuse. Iidsete tornide, templite, müüride ja keldrite vahelt leiab hulgaliselt väikseid baare, restorane ja poode.

5. Amfiteatrid

Pulas Istria piirkonnas on üks suursugusemaid ja paremini säilinud amfiteatreid terves maailmas. Juulis peetakse siin ka filmifestivali ning aeg-ajalt jõuavad siia ka mõned kuulsad muusikud.

6. Rannad

Kuigi liivarandasid on Horvaatias võrdlemisi vähe, leiab sealt hulgaliselt imeilusaid kivikliburandasid, mida ümbritsevad kristallselged veed. Zlatni Rat on üks tuntumaid randasid ja selle paiga pilt on pea iga Horvaatiat tutvustava voldiku esikaanel. Seega võib kindel olla, et siin tuleb koha pärast võidelda. Samas on mujal ranniku ääres küllaldaselt eraldatud randasid.

7. Rahvuspargid

Horvaatias on kaheksa rahvusparki ja nende hulka kuuluvad ka UNESCO kaitse all olevad Plitvice ja Krka järved. Mõlemad nad on kuulsad oma ilusate järvede ja jugade poolest. Kui pilte vaadata, tunduvad nad justkui ühesugused, kuid soovitatakse minna ikka mõlemasse, sest saadud kogemus on seda väärt.

8. Mitmekesine maastik

Rannapuhkust saab kombineerida matkadega, sest nii mõnedki kõrged mäed pakuvad põnevaid seikluseid loodushuvilistele. Nii võib hommikul mereäärest sammud seada hoopis näiteks 1762 meetri kõrgusele Sveti Jure tippu.

9. Kohv

Kuigi paljud turistid ei jõua kunagi pealinna Zagrebi, peaksid sinna sammud seadma just kohviarmastajad. Lisaks ilusatele kirikutele ja katedraalidele on linnas hulgaliselt väikeseid kohvikuid, mis pakuvad imehead kohvi.

10. Veidrad muuseumid

Zagrebist leiab murtud suhete muuseumi, mis on maailmas palju kõneainet tekitanud. Seal on pealtnäha tavalised esemed, kuid kõik nad peegeldavad armastust, valu ja draamat. Sarnaseid näituseid on nüüd Horvaatia eeskujul avatud mujalgi.

11. Nemad tegid Valge Maja

Braci saarelt on pärit valge kivi, mida kasutati lisaks Diocletanuse palee ka Ühendriikide presidendi kodu, Valge Maja, ehitamisel.

12. Festivalid

Horvaatias peetakse suvel mitmeid festivale, millest kuulsaim on Dubrovniku Suvefestival, mis kestab juuli keskpaigast augusti keskpaigani. Sinna tulevad kokku mitmed kuulsad muusikud üle maailma.

13. Peopaigad

Hvari ja Rabi linnad on tuntud oma pidude poolest, mistõttu tuleks sinna minnes arvestada, et pikalt seal magada ei saa.

14. Eraldatud paigad

Kuigi Horvaatias käiakse palju, siis tihti piirdutakse tuntud kuurortlinnadega ning jäetakse marsruudist välja mõned teised tõelised pärlid. Nii tuleks võtta ette retk ka riigi idaossa ja külastada ülikoolilinna Osijeki. Ohtralt on Horvaatias ka maalilisi väikelinnasid, mis kindlasti turistitulva väärivad.

15. Imelised linnad

Siiski ei saa öelda, et mõned suuremad või tuntumad linnad kuidagi kehvemad oleks. Horvaatia linnad on üleüldiselt väga ilusad. Nii soovitatakse väikesteks väljasõitudeks kuurortlinnadest Zadari, kus on hulgaliselt kirikuid ja omapärane mereorel, mille lained panevad helisema.

16. Siin on sündinud Marco Polo

Nii väidavad vähemalt turismitöötajad Korculas. Isegi kui see ei vasta tõele, tasub Korcula keskaegset linna ikkagi külastada. Siit saab head veini ning võib nautida traditsioonilist mõõgatantsu.

17. Toidukultuur

Istria on tuntud jällegi toidukultuuri poolest. Siit tulevad riigi parimad oliiviõlid, nii valged kui mustad trühvlid ja ka veinid. Kõik restoranid on väärt külastamist ning sisemaa mägikülade toidukohad pakuvad tavaliselt roogasid, kuhu on pandud kõik kolm head komponenti. Kindlasti tasuks proovida käsitsi tehtud pastat, kuhu on lisatud vaid veidi valget kastet ja trühvleid.

18. Siin võib näha delfiine

Istria rannikul tuleb silmad lahti hoida, sest just siit võib näha mööda ujumas delfiine.

19. Huvitav ajalugu

Horvaatial on väga huvitav lähiajalugu, mida kaunistavad keskaegsed linnamüürid ja kõrged tornid.

20. Dubrovnik on imeline

Kuigi linna vallutavad kõrghooajal turistid, on see täiesti arusaadav, sest linnas on tõesti palju mida vaadata ja mida imetleda. Selleks, et masse vältida, tuleks linna peale jalutama minna juba vara hommikul ning linnamüürile teha tiir peale just vahetult enne selle sulgemist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles