Egiptusesse enne järgmist kuud puhkama ei pääse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. veebruar: rahutused Hurghadas.
2011. veebruar: rahutused Hurghadas. Foto: Shamukov Ruslan/ITAR-TASS/SCANPIX

Kui näiteks Holland evakueerib Egiptusest ligi 4000 madalmaalasest turisti, siis Eesti reisikorraldajate hinnangul on kuurortides olukord rahulik. Sellegipoolest leppisid nad kokku, et reiside müük Egiptusesse lõpetatakse kuni veebruari lõpuni.


«Meie elasime kolm kilomeetrit kesklinnast eemal ja kui oleksime kogu aja rannas olnud, siis poleks mitte midagi teadnud,» meenutas eile Hurghadast Tallinna lennujaama saabunud Maire Kaljuveer.

Naine rääkis, et temal õnnestus Luxoriski ära käia, ilma et oleks rahutusi silmanud. Kuid need, kes tahtsid minna Kairosse, sinna reedel enam ei pääsenud.

«Ja laupäeval nägime, kuidas meie kelnerid ja kokad asusid hotelli ette spaleeri,  juhuks kui keegi peaks ründama,» rääkis Kaljuveer.

Et kuurordis polnud olukord pinev, kinnitasid ka mitmed teised eile saabunud.

«Puhkasime Hurghadas 15 kilomeetri kaugusel linnast. Inimesed ei olnud agressiivsed, vaid kõik oli rahulik, meelelahutus toimus, kõik töötas,» märkis Eestist pärit naine.

Ent etteheiteid jagus tal ja veel paljudel teistel turistidel reisikorraldajale, kes ei helistanud ega teatanud, mis riigis lahti või kuidas käituma peaks.

Puhkamine häiritud

Sama lennuga saabunud Kersti Gezer rääkis samuti, et tema rahutusi kuigivõrd ei näinud, sest ei käinud kesklinnas. «Kuulsin, et praegu on olukord hullemaks läinud,» lausus ta. «Joosti kaigastega ringi. Poed pandi kinni.»

Just viimased päevad olevatki «huvitavamaks» muutunud. Näiteks ütles Hurghadas puhanud Bobby Pokker, et asi kiskus seal viimastel päevadel väga koledaks.

«Praegu toimub seal majadesse sissemurdmine. Täna (eile – toim) murti hotellidesse sisse. Olin ise linna peal, kui inimesed tulid. Jooksin hotelli,» meenutas ta. «Kaigastega kaitsti asju ja olukord on ikka päris hull.»
Nii olevatki turistidel kästud püsida hotellis, kus möödusid viimased puhkepäevad. Ekskursioonid katkestati.

«Giidi suur mure oligi, et ekskursioonid jäävad ära, mitte see, kuidas inimesed minema saaks,» kurjustas Pokker.

Mehe sõnul olnud kuurordis päeval poed lahti, aga õhtul pandud varem kinni kui tavaliselt. Reisikorraldaja tööga ei ole ta rahul. Põhjus on lihtne: eile kell kaks Tallinna saabunud lennuk pidi siin maan­duma tegelikult juba üleeile.

«Vilniuses tehti vahepeatus, öeldi, et tankimine. Siis viidi meid hotelli ja keegi mitte midagi ei öelnud. Infot ei olnud, ei teadnud, mis toimub,» rääkis Pokker.

Nädala Hurghadas päikese all veetnud Erika Tannebergi sõnul ei teatatud tema grupile isegi ekskursiooniaegu. «Kaks päeva ei saanud teada midagi. Meil oli plaan näiteks mereekskursioonile minna, aga kohapealselt reisiesindajalt ei tulnud mingit infot,» ütles ta.

Kui muidu oli ümbruskond vaikne, meenutas Tanneberg üht poeskäiku. «Hakkasime just poodi minema, siis nad (poeomanikud – toim) ajasid meid tagasi, et me ei tuleks poodide juurde. Terve tänav pandi kinni. Korralikud kepid ja malakad olid poeomanikel käes,» kirjeldas naine nähtut.

«Uudishimulikud, nagu olime, et ikka verd ka näha, läksime lähemale ühte baari. Siis korjati tänav tühjaks. Meie olime baaris, akende juurde ei lubatud minna, siis tehti baar pimedaks ja lõpuks kästi meid üldse ära minna,» lisas ta.

Neli nädalat ootusaega

Seevastu Eesti reisikorraldajad kinnitavad kui ühest suust, et olukord on kuurortides rahulik. Tez Touri arendusjuht Helbe Ruben rääkis, et eilsel nõupidamisel Eesti Turismifirmade Liidus (ETFL) otsustasid reisikorraldajad ühiselt reiside müügi Egiptusesse kuni veebruari lõpuni peatada. Seda kinnitas ka ETFLi tegevdirektor Kersti Kont.

«Ootame välisministeeriumi otsust olukorra kohta ja vajadusel oleme valmis kohe meie turistid Egiptusest tagasi tooma,» teatas Ruben, lisades, et sel juhul kompenseeritakse poolikuks jäänud puhkus.
Veebruariks Egiptuse-reisipaketi ostnud klientidele pakutakse asendusreisi või makstakse raha tagasi.

«Meie andmetel on olukord Egiptuse turismipiirkondades hetkel rahulik ja seal puhkavad turistid ei ole ka avaldanud ise soovi sealt naasta,» rääkis Ruben. «Tõsi küll, soovitame neil turvalisuse mõttes hotelli territooriumilt ilma mõjuva põhjuseta mitte lahkuda.»

Kui veel üleeile peeti võimalikuks, et Novatours võib hakata turiste Egiptusest tagasi tooma, siis eile seda ei kinnitatud.

«Novatours ja meie lennupartner on valmis kiirelt reageerima ning hetkel Egiptuses olevad kliendid alates homme (teisipäeva – toim) pärastlõunast vajadusel kodumaale tooma,» teatas ettevõtte tegevjuht ja juhatuse liige Andree Uustal.

Ka Novatours peatab esialgu kuni 27. veebruarini kõik reisid Egiptusesse.

«Loodetavasti on olukord selleks ajaks stabiliseerunud ja reisijatel, kelle Egiptuse-reisi alguspäev on 27. veebruar või hilisem, ei ole vajadust oma puhkuseplaane muuta,» lisas ta.

Ühtlasi tähendab see, et kõikide nendega, kes plaanisid veebruaris Egiptusesse puhkama minna ja Novatoursilt reisi ostsid, öeldakse pakettreisilepingud üles. Alternatiivina pakutakse reisi Kanaari saartele.

 Reisifirma GoAdventure direktor Oksana Golovina ütles, et sunniviisiliselt nad inimesi ära tooma ei hakka, kuna olukorda pole tunnistatud force majeure’iks. Nad annavad klientidele võimaluse varem puhkuselt tagasi tulla, aga sel juhul katkenud reisi ei kompenseerita.

«Täna hommikul (eile – toim) käisid reisiesindajad puhkajatelt küsimas, kas nad tahavad tagasi tulla, aga vastus oli kategooriline ei, sest inimesed on puhkusega rahul,» rääkis Golovina. «Praegu on seal olukord rahulik, aga kui on reaalne oht, siis oleme viivitamatult valmis inimesi tagasi tooma.»

Eesti saatkond Kairos soovitab turistidel mitte liikuda ega reisida omal käel ning soovitatavast trajektoorist mitte kõrvale kalduda. Rahutusterohkeimad piirkonnad on suurlinnad Kairo, Suess ja Aleksandria ning Aswan ja Luxor. Koos Novatoursi ja Domina World Traveli reisijate ja reisiesindajatega on Egiptuses ligi 310 eesti turisti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles