Mida tasub teada kruiisidest?

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kruiisid on eestlaste hulgas muutnud viimasel ajal järjest populaarsemaks ning üha juurde tuleb ka põnevaid marsruute mida mööda maailma avastada.

Kuna kruiisid on saanud eestlaste lemmikuks uurisime ühelt juhtivalt kruiise vahendavalt reisibüroo esindajalt, Carlson Wagonlit Traveli turundusjuhilt Hiie Arult, mida tasuks kruiiside juures tähele panna ning mida üks laevareis endast üldse kujutab.

Kruiisid on seni tundunud kauged, kuid nüüd võidavad nad jätkuvalt populaarsust ja põhjuseid on selleks mitmeid. Kindlasti mängib rolli mugavus, sest kasvõi kohvreid on vaja lahti pakkida vaid korra ning ülejäänud aja saab nautida muretult reisi ja põnevaid sihtkohti, rääkis Aru.

Lisaks on kruiisidel ka väga hea kvaliteedi ja hinna suhe, sest hinnas sisaldub sageli rohkem kui inimesed arvata oskavad. Kuigi programm ja võimalused sõltuvad laevast, pakuvad enamik neist siiski põhjalikku meelelahutusprogrammi nii lastele kui täiskasvanutele. Lisaks on pardal ka hulgaliselt sportimisvõimalusi ja muidugi ka basseini- ja päevitusalad.

Suvisel perioodil on eriti populaarsed just Vahemere kruiisid, mis hõlmavad endas Itaalia, Prantsusmaa, Hispaania, Kreeka ja isegi Horvaatia või Montenegro külastust. Talvehooaja suurim lemmik on alati olnud Kariibi meri, kus ühe reisiga saab avastada nelja kuni kuut erinevat paradiisisaart, selgitas Hiie eestlaste valikuid.

Tasub teada

Hiie rõhutas, et kruiisi valimisel on oluline leida endale sobiv laev. Firmad disainivad oma laevad alati konkreetseid sihtrühmade vajadusi arvestades. Nii leiab peredele mõeldud laevadelt rohkelt atraktsioone, liutorusid, lastele- ja teismelistele mõeldud vabaajaprogramme. Samas on ka hoopis teist laadi, väga luksuslikke ja stiilseid laevu, mis mõeldud just täiskasvanud reisijatele, kes soovivad rahulikumas atmosfääris uusi sihtkohti avastada.

Samuti tasuks mõelda, millist kajutit valida. Kui reisi eelarve lubab, siis võiks proovida rõdu ja merevaatega kajutit. Kui soov on hinnas säästa, tuleks reis aga broneerida vähemalt aasta või poolteist ette. Kui aga soov reisile minna tekib hiljem, siis tuleks silm lahti hoida erinevate pakkumiste otsingul.

Ühtlasi võiksid need, kes kardavad merehaigust, broneerida endale kajuti laeva keskosasse, jagas Hiie näpunäiteid.

Kaasa tuleb pakkida täpselt need esemed, mis igale teisele reisilegi. Küll tuleks ehk rohkem tähelepanu pöörata käsipagasi sisule, et seal ikka kõik kõige vajalikumad asjad olemas oleksid, kui suur pagas juhtub lennul kaduma minema.

Kindlasti tuleks enne kruiisile minekut tutvuda laeva riietumissoovitustega, sest tihti toimuvad kruiisidel mõned pidulikud üritused, kus nõutakse ka vastavat riietust.

Milliseid lisateenuseid kasutada

Kruiisid sisaldavad sisuliselt kogu reisi, kuid jookide, ekskursioonide, spaa- ja iluteenuste eest tuleb lisa maksta. Nagu tavalisele reisilegi minnes, tasuks ka siia veidi taskuraha kaasa võtta.

Igas sihtpunktis on võimalik võtta korraldatud ekskursioone, kuid kui sadam asub linnas võib ka omal käel ringi jalutada. Oluline on õigel ajal sadamas tagasi olla, paneb Hiie reisijatele südamele.

Kui sihtkoht on võõras ja sadam linnast kaugel, siis võiks osaleda mõnel laevafirma korraldatud ekskursioonil. Sellisel juhul on alati garanteeritud, et näete ära kõige olulisema ja ei jää pärast ka laevast maha. Tavaliselt on ekskursiooniprogrammides ka paiku, kus ehk omal käel käia ei oskaks.

Enne esimest kruiisi

Kindlasti ei tohiks esimese kruiisi valikul kohe üle pingutada ja suunduda mõnele eriti pikale retkele. Nädalane kruiis on paras selleks, et saaks tutvuda sihtkohtadega ning nautida laevaelu. Siis on ka selge, kas selline reisimisviis sobib ja edaspidi saab juba pikemaid sõite ette võtta.

Kuigi kruiisid on tuntud tihti perede lemmikuna, siis on see suurepäraselt sobilik ka noortele. Eriti just neile, kes oma mesinädalaid soovivad nautida. Kruiisil on kõik korraldatud ja noortel jääb üle vaid oma õnne nautida.

Lastega reisides võib valida mõne kruiisilaeva, kus on pardal ka kuulsad multikategelased. Nendel laevadel on kindlasti ka eri vanuses lastele klubid, mänguautomaadid ja rohkelt spetsiaalseid üritusi. Resotranides on olemas ka lastemenüü, mistõttu ei pea vanemad väga millegi pärast muretsema.

Maailma suurim kruiisilaev Harmony of the Seas

Harmony of the Seas on hetkel maailma kõige suurem kruiisilaev, mis meenutab ujuvat linna oma promenaadide, parkide, restoranide, spordiväljakute ja luksuskorteritega. 

Laev on suuteline võtma pardale enam kui 6000 reisijat. Laeva ainulaadseteks atraktsioonideks on 72 m pikkune liutoru Ultimate Abyss, mis pakub võimalust 10. korruse kõrguselt alla kihutada ja Perfect Storm nimeline veeliutorude rägastik, kus adrelanliinijanused saavad end proovile panna.

Harmony pardal avati esimene Jamie Oliveri Itaalia restoran merel. Üsna eriskummaline proovimist väärt nähtus on Bionic baar, kus kokteile segab robot-baarman. Lisaks tavalisele teatri-kontserdihallile on Harmony of the Seas pardal Aqua teater, mille vee-etendused on kahtlemata maailma tipptasemel. Sama võib öelda ka laeval etenduva Broadway muusikali Grease ja jääetenduste kohta, kirjeldas Hiie laeval saadud kogemust.

Harmony of the Seas on kuni oktoobri  keskpaigani Vahemerel,  kuid Euroopa kruiisid on peaaegu täiesti välja müüdud.  Järgmisel suvel Harmony kahjuks enam Euroopasse ei tule. Kes soovib Harmony of the Seas kruiisile minna saab seda novembrist alates Kariibi meres, kus  megalaev teeb 7-öölisi Ida- ja Lääne- Kariibi kruiise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles