Küprosel leiti haruldane mosaiik

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kürposelt leitud mosaiik
Kürposelt leitud mosaiik Foto: AP/Scanpix

Arheoloogid avastasid haruldase 4. sajandist pärit mosaiigi, mille sarnast Küprosel varem leitud ei ole ja ka maailmas on selliseid vaid üksikud.

Mosaiigil on näha kaarikuvõistlust, kus osalevad neli kaarikut, nende juhid ja hobused. Pildi tegevus toimub Rooma hipodroomil, vahendab CNN.

Esialgu leidsid arheoloogid vaid väikese tüki mosaiigist, kuid ei osanud seda tol hetkel millekski eriliseks pidada. Lisaks oli väljakaevamine raskendatud, sest mosaiik asus tee all. Lõpuks võeti tee pealt ära ja alt tuli välja imeilus ja hästi säilinud mosaiik.

Praeguseks on välja kaevatud 11 meetri pikkune ja kolme meetri laiune osa, kuid arvatavasti tuleb sellele veel lisa. Arvatakse, et mosaiik oli osa ühe villa põrandast, mis kuulus mõnele rikkurile perioodist, kui Roomlased olid vallutanud saare.

Haruldaseks teeb leiu just pildi sisu, sest selliseid mosaiike, kus on peal terve kaarikuvõistlus, on maailmas väga vähe. Iga kaariku kohal on kirjas ka kaks nime, üks juhi ning teine hobuse oma. Ka selliste kirjadega mosaiike on maailmas väga vähe.

Eeldatavasti läheb mosaiigi täielikuks väljakaevamiseks veel kaks aastat, sest vihmaga ja talve kuudel ei ole võimalik tööd jätkata. Kuid kuna mosaiik on niivõrd heas korras, siis ei võta restaureerimine kaua aega ja juba varsti võivad kõik huvilised seda uudistama minna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles