Leiti Belize'i kõige suurem kuninglik hauakamber

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xunantunich varemed
Xunantunich varemed Foto: SCANPIX

Kesk-Ameerika väikeriigis Belize'is avastati suurim kuninglik hauakamber.

Töö sealsete maiade varemete kallal on käinud juba üle 100 aasta, kuid ikka on seal veel midagi avastada. Arheoloogid leidsid ühtlasi hieroglüüfidega paneelid, mis annavad loodetavasti parema ülevaate 1300 aastat tagasi seal valitsenud dünastiast, vahendab Lonely Planet.

Teadlased avastasid kuningliku hauakambri viie kuni seitsme meetri sügavuselt Xunantunichi varemetest. Kamber oli kaetud tuhande aasta jagu mulla ja rusudega. Meeskond oli parajasti kaevamas välja ühe teise ehitise treppi, kui nad juhuslikult hauakambri avastasid.

Kuninglikus kambris oli ühe 20–30-aastase mehe säilmed, kes oli asetatud näoga ülespoole. Esialgsete uurimuste tulemusel on juba teada saadud, et mees oli üsna lihaseline ja sportlik. Ühtlasi leiti kambrist kitse ja jaaguari luid, kuus jadeiidi helmest, mis ilmselt olid osa kaelakeest, 36 keraamilist anumat ja 13 obsidiaanist tera.

Erakordseks teeb leiu veel ka see, et kamber erineb oluliselt teistest sama piirkonna ja sama ajastu hauakambritest. Kui tavaliselt olid hauakambrid seal juurde ehitatud, siis see oli osa kompleksist, just nagu hauakambrid Egiptuses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles