10 asja, mida tehakse Brasiilias paremini, kui kuskil mujal

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rio karneval
Rio karneval Foto: SCANPIX

Seoses olümpiamängudega on Rio saanud palju vastuolulist kajastust, ühest küljest on see värvikirev ja imeline linn, kuid teisest küljest vohab korruptsioon ja slummielu ei soovitata kellelegi.

CNN on kokku pannud nimekirja asjadest, mida brasiillased siiski imehästi oskavad ning millega tehakse teistele riikidele pika puuga ära.

1. Mäng - uuringud on näidanud, et mängulisus loob teatud karisma, mis teisi inimesi ligi tõmbab ning see on just üks suur osa brasiillaste iseloomust. Nad on valmis enda, oma riigi ja arusaamade üle vabalt nalja viskama, neil on hea huumorisoon. Ühtlasi suudavad nad võtta igast hetkest maksimumi, mõnikord oma probleemid unustades.

2. Muusika, mis paneb liikuma - Brasiilia muusika on väga mitmekesine, erinevate stiilide, instrumentide ja rütmidega. Peamiselt tuntakse muidugi sambat ja bossa novat, kuid seal on levinud muusikastiilid nagu afoxe, ludu, ijexa, maracatu ja fevo, mida tuleb kõiki kohapeal järgi proovida.

3. Suurepärased lõunad - lõunasöök on brasiillastele püha. Sealt maalt on läbi käinud ja head-paremat kaasa toonud portugallased, itaallased ja hispaanlased. Brasiilia portsjonid võivad olla hiigelsuured, kuid on imemaitsvad. Nad ei kasuta liigvürtsiseid kastmeid, mis toidu maitse summutavad, vaid pigem lisavad toidule erinevaid maitsetaimi.

4. Pidutsemine - mujal maailmas visatakse nalja, et kui brasiillased suudaksid samasuguse ettevõtlikuse ja töö, mida nad panustavad iga-aastase karnevali korraldamiseks, hoopis majandusse, siis oleks see riik peatamatu. Igasugune tähistamine on brasiillaste inimõigus ja absoluutne prioriteet.

5. Ilukirurgia - Brasiilias tehakse kõige rohkem iluoperatsioone terves maailmas. Ühe aastaga said kirurgid kirja rohkem kui 161 000 silmalau-, 515 000 rinna-, 129 000 kõhu-, 380 000 näo- ja 63 000 tagumikuoperatsiooni.

6. Eksootilised puuviljad - Brasiilias on maailma suurim kollektsioon kodus kasvatatavaid eksootilisi puuvilju, millest nii mõnigi on meile üsna tundmatu. Nii on nende toidulaual tavaline nähtus camu-camu, jabuticaba ja cupuacu.

7. Musid - brasiillased ei viitsi jää murdmisega vaeva näha ja seega tehakse võõra inimesega tutvudes talle kohe ka kaks põsemusi. Sama komme kehtib ka lahkumisel seega võib Brasiilias üsna palju musitamist ette tulla. Need inimesed aga, kes on rohkem kui sõbrad, ei hoia end samuti tagasi ning võivad keset tänavat väga avameelselt ja põhjalikult suudelda.

8. Küpsetised - brasiillased on suurepärased küpsetajad valmistades igasugu kooke ja pirukaid, mis on mahlased ja lausa sulavad suus. Lisaks muidugi juustukoogid, küpsised, vahud ja nende juurde käivad mini-kohvid.

9. Vihmametsad - Amazoni vihmametsas on umbes 390 miljardit puud, mis on umbes pool maailmas alles jäänud vihmametsast. Seda paika peavad koduks 20 protsenti maailma linnuliikidest ning 40 000 taimeliiki.

10. Grillitud liha - Brasiilia on meelte maa, kus kõike katsutakse, nuusutatakse ja maitsetakse. Kindlasti käib see ka riigi ühe populaarseima liharoa churrasco kohta, mis värskelt grillil valminud. Ka restoranides tuuakse särisev liha lauda veel kuumade varraste otsas, seejärel tõmbab teenindaja välja suure noa ja hakkab kõigi silme all liha lahti lõikama, et elamus võimalikult suurejooneline oleks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles