Suvesoovitus: 17 üritust, mida sel nädalal külastada

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvesoovitus
Suvesoovitus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti tärkab suvel erakordse jõulisusega, toimub palju põnevaid üritusi ja sündmusi, mida tasuks külastada. Reisiportaal teeb igal nädalal kokkuvõtte järgneva seitsme päeva sündmustest.

1. Tõrva Dokfest 2016, Tõrva (10.-14.08) - Juba kolmandat aastat avab Tõrva Dokfest põneva dokumentaalfilmide maailma, et tutvustada inimestele erinevaid dokumentaalfilme ning kutsuda neid seeläbi ka erinevatel ühiskondlikelteemadel kaasa mõtlema ning arutlema. Lisaks mõnusale kinoseansile on arutluse inspiratsiooniallikaks kohal ka oma-ala asjatundjad, kes toovad kaasa huvitavaid ideid ja mõtteid konkreetsete filmides käsitletud teemade kohta.

Festival toimub kinos Koit. See on üks kolmest 1953. aastal ehitatud kinohoonest, mis siiani kinona tegutseb. Stalinistlikku arhitektuurijoont järgiv hoone tegutses kuni 2004. aastani. Vahepeal ligi 10 aastat tühjana seisnud võimas kultuurimälestis avas taas enda uksed 2014. aastal, et pakkuda inimestele võimalust külastada ajaloolist mõnusa õhkkonnaga kinohoonet ning nautida sealjuures ka meeldivaid kinoelamusi!

2. Birgitta Festival, Pirita (11.-21.08) - Birgitta festival on oma pika ajalooga kujunenud kultuurisuve tähtsündmuseks. See alates 2005. aastast toimunud kõrgetasemeline muusikateatri festival on ka olulisimaks muusikateatri festivaliks Põhja- ja Baltimaades.

Birgitta Festival ühendab keskaegse kloostri hämara võlu tänapäeva muusikateatri viimase sõnaga. Tallinna linna visiitkaardil on välja kujunenud lojaalne publik, kes tuleb Birgittale otsima uusi suundi pakkuvat ja kõrgetasemelist rahvusvahelist muusikateatrit.

3. Suitsusauna nädal Haanjamaal, Haanja küla (11.-14.08) - Saunasõbrad saavad ise kütta sauna, võtta osa sauna töötubadest, kuulata saunalugusid ja head «stepslivaba» muusikat.

Oodatud on kõik sauna ja kohaliku pärimuse huvilised, kes soovivad tutvuda traditsiooniliste suitsusauna tavade, tarkuste ning tervistava mõjuga.

4. Diverse Universe Performance Festival, Pärnu (11.-14.08) - Iga-aastane, Pärnust alguse saanud ja läbi Euroopa rändav festival, mis ühendab endasse Põhja-, Lõuna-, Ida- ja Lääne-Euroopa. Festival kaasab üle 300 kunstniku üle maailma ja ühendab 15 linna kümnes riigis.

Festival toob kaasaegsesse kunsti tagasi eksperimentaalust, nonkonformismi ja loovust ning pakub külastajale põnevat performance programmi ja töötubasid. Festivali geograafiline mastaapsus, osalevate kunstnike arv ja festivali kestvus teevad Diverse Universe Perfomance Festivalist suurima tegevuskunstifestivali Euroopas.

5. Kuressaare merepäevad 2016 (11.13.08) - Eestlased teavad, et Eestimaa meresüda tuksub Saaremaal. Kuressaare Merepäevad, mis toimuvad Kuressaare rannaalal, on Saaremaa Merenädala finaaliks. Merepäevadel toimuvad lisaks paljudele kontsertidele suur käsitöölaat, spordivõistlused, töötoad jne. Kuressaare supelrannas ja pargis aga lustivad lapsed. Merepäevade kavva kuulub Tori abaja ääres peetav käsitöö- ja haakrikulaat.

6. Viru Folk 2016, Käsmu (12.-14.08) - Lahemaa kaunis rannaküla Käsmu saab mitmeks päevaks uudse näo ning hingamise, tihe ja sisukas programm pakub rahulikus keskkonnas mõnusaid muusikahetki. Kõigil päevadel kõlab pärimusmuusika, Eesti folgieliidi kõrval astuvad üles tuntud esinejad ka mujalt maadest.

Lisaks saab kuulata ka kaasaegsemat rahvamuusikat, toimuvad luuleõhtud ja autorilaulude kontserdid, saab jälgida filmi- ning slaidiprogramme piirkonna ajaloost, kultuurist ja loodusest. Festivali juurde kuulvad loomulikult välikohvikud ja jäätiseletid. Muidugi on mõeldud ka laste peale – neil on festivalil oma ala.

7. Kaika suveülikool Võrumaal, Tiistre linamuuseum (12.-14.08) - Kaika suveülikool on kogu maailma võrukeste ja nende sõprade igasuvine kokkusaamine. Korraldajateks Võru Instituut ja Võro Selts VKKF. Igal suvel erinevas kohas toimuv suveülikool on saanud oma nime Kaika küla järgi - 1989.a. toimus seal esimene kokkusaamine. Suveülikoolis arutatakse võro asja, matkatakse, tehakse ekskursioone, kavas on võrukeelne näitemäng, lauldakse rahvalaule ja tuntakse end omade keskel mõnusalt.

8. Matkapesa öömatk 2016, Koeru alevik (12.-13.08) - Põltsamaa jõel toimub järjekordne Matkapesa Öömatk. Tule naudi öise jõe eripära ning saa kogemuse võrra rikkamaks. Augustikuu pimedad ööd koos tähesäraga tekitavad paljudes meis maagilise tunde, mis muudab meie teekonna unustamatuks kogemuseks.

9. Augustiunetus, Pärnu (13.08) -  Augustiunetus ootab end külastama ja osa võtma kõiki, kelle jaoks suveööd on liiga lühikesed, et neid lihtsalt maha magada. Sel ühel ööl on võimalik nautida melu, kunsti ja kultuuri linna südamest kuni rannani. Pakutakse maiuspalasid kirjandus-, kunsti-, muusika-, teatri- ja toiduhuvilistele. Tänavad, aiad ja pargid on tulvil kunsti ja elunautimist!

10. Narva Suvelaat, Narva Linnus (13.08) - Linna elanikele on korraldatud näitusmüük käsitöömeistritelt, puukoolist õuna-ja marja-ja kirsipuude istikutest samuti juurviljade naturaalmajapidamise tooteid.

11. Tartu Toidufestival 2016 (13.08) - Tartu Toidufestival ehk suur Eesti toidu pidu toimub 13. augustil Tartu kesklinnas. Festivalil tutvustatakse ja kaubeldakse rikkalikus valikus eestimaise toidu ning värskete aiasaadustega. Maitseelamusi pakuvad Tartu kohvikute ja restoranide poolt kohalikust toorainest valmistatud ahvatlevad suupisted ja road. Toidunaudingutele lisab vürtsi meelelahutusprogramm kogu perele.

12. Narva-Jõesuu Linnapäev (13.08) - Narva-Jõesuu linnapäeva raames toimuvad üritused ja esinemised linna eri paigus. Gala-kontsert, laat, spordivõistlused, värvikas rongkäik, ilutulestik ja vabaõhu disko.

13. Ajaloofestival «Narva lahing» (13.-14.08) - Rahvusvaheline ajaloofestival koondab Narva linnuse õuele sõjaajalooklubid kogu Põhja-Euroopast. Augustis, kolmeks päevaks linnuse hoovi rajatud telklaagrisse kogunevad Peeter I ja Karl XII aegseid mundreid kandvad sõjamehed, et pidada uuesti maha ajalooline Vene ja Rootsi vaheline Põhjasõja lahing.

Sõjalaagri kõrval toimetab põlisrahva küla, Põhjaõues toimub vana aja laat, õpetame mitmeid käsitöökunste, sealhulgas käsitsi paberi valmistamist ja lubame musketist pauku teha. Noortele sõdurihakatistele korraldatakse nekrutiks võtmine ja sõjaline õppus, nii, nagu see 300 aastat tagasi käis.

14. Pühajõe käsitöölaat, Varese (13.08) - Pühajõe käsitöölaadal kauplevad väiksemad Lõuna-Eesti käsitöötegijad ja kohaliku toidu pakkujad. Toimuvad töötoad ja tegevused lastele. Õhtul kell 19:00 annab kontserdi Mari Kalkun.

15. Eesti Ööjooks 2016, Rakvere (13.08) - Eesti Ööjooks on kõige erilisem jooksusündmus Baltikumis. Jooksupidu, kus esimesel kohal on alati elamus jooksust ja liikumisest, mitte tulemus. Sarja eesmärk on edendada Virumaa piirkonnas regulaarliikumist ning pakkuda selleks motiveerivaid võimalusi. Igale sündmusele saab registreerida nii eraldi kui ka sarja osana.

16. Kostipäiv ehk Setomaa kohvikutepäev, Värska vald (13.-14.08) - Laupäeval, 13. augustil, ootame külalisi taluõuedele maitsma kohalikke roogasid kohalikust toorainest. Sõir, suulliim, tatipiirak on neil päevil au sees. Neid ja kindlasti paljusid teisi huvitavaid kohalikke toite saab sel päeval Setomaa perekohvikutes mekkida.

Pühapäeval, 14. augustil on osades kohvikutes peräpütüpäiv ehk pakutakse seda, mida veel pakkuda on. Mõnes kohvikus saab osaleda õpitoas.

17. Haapsalu Maitsete Promenaad 2016 (13.08) - Festival leiab aset vanalinnas ja selleks päevaks muutub terve Karja tänav maitsete promenaadiks. Haapsalu ootab festivalile kõiki, kelle kirg on toit, maitsed ja Haapsalu suvi. Lisaks päev läbi põnevaid kontserte ja esinemisi Kodanike Torni laval.

Üritused kokku kogutud puhkaeestis.ee lehelt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles