Paik, kus võib mõrvast puhtalt pääseda

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yellowstone'i rahvuspark
Yellowstone'i rahvuspark Foto: Scanpix/AFP

See koht on niivõrd eraldatud, et sinna ei pääse isegi autoga, seal ei ole ühtegi märki inimestest, see on täielikult looduse keskel.

Niivõrd eraldatud paik pakub kurjategijatele veel omamoodi boonuse, sest just seal on võimalik puhtalt mõrvast pääseda, vahendab news.com.au.

Yellowstone'i rahvuspark Ameerika Ühendriikides on üks suurematest rahvusparkidest terves riigis. Kokku on see 9000 ruutkilomeetrit suur laiudes üle kolme osariigi: Wyoming, Idaho ja Montana. See paik on koduks ka müstilisele «surmatsoonile».

Esimest korda jõudis avalikkuse ette teadmine sellest veidrast paigast juba 2007. aastal, kui avastati, et 80 ruutkilomeetrisuurusel alal ei kehti ükski seadus. Kuigi rahvuspark asub kolme osariigi aladel, kuulub ta siiski vaid Wyomingu ringkonda.

Näitena võib lihtsustatud variandis ette kujutada kaht matkajat Idaho osas, kes omavahel tülli lähevad. Üks tapab teise ära ning teo varjamise asemel otsustab ta selle üles tunnistada. Ühendriikide seaduse kohaselt tuleb kurjategijatele lubada ausat kohut.

Vandekohus tuleb koku koguda Idaho osariigist ning föderaalsest ringkonnast, kus mõrv toime pandi. Kuna aga selles Idaho osas elanikke pole, ei ole sealt võimalik ka vandekohtunikke leida ning seega kurjategijale ausat kohut pakkuda. Kuna see ei ole võimalik, siis pääseb mõrvar ka vabadusse.

Kõikidest kuritegudest nii lihtsalt aga ei pääse. Väiksemad juhtumid lahendab lihtsalt kohtunik, kes saab määrata trahve ning isegi lühiajalist vangistust. Ühtlasi peab kogu olukord aset leidma pargis. See tähendab, et sinna ei või ette plaanitsetult kedagi mõrvama minna, sellisel juhul saab inimest süüdistada juba teiste piirkondade seaduste alusel.

2005. aastal laskis mees seal piirkonnas maha ühe põdra. Ta seisis Montana aladel, kuid ta võeti kohtu alla Wyomingis. Ta esitas kaebuse, et tema üle peaks kohut mõistetama Montanas ning kuna selles piirkonnas ei olnud piisavalt elanikke, siis pääseski ta puhtalt.

Professor, kes seaduseaugu avastas, teavitas sellest ka ametivõimusid, et see võimalus likvideeritaks. Siiski aastaid hiljem ei ole seda endiselt tehtud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles