Sõidame Lätti! Põhja-Vidzeme pärl – Alūksne

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alūksne on roheline küngaste, aedade ja parkide linn, mis asub Lätimaa kirdeosas, Alūksne kõrgustikul, samanimelise järve kaldal. Ajaloolistes ürikutes on Alūksne nime mainitud juba aastal 1284 – Pihkva kroonikas. 1920. aastal, kui elanike arv oli kasvanud 2000ni, anti Alūksnele linnaõigus.

Alūksnes pole tööstuslikku saastet ning ümbritsev keskkond on jätkuvalt puhas ja maaliline. Meeldiva elukeskkonna loomiseks kasutatakse olemasolevaid eeldusi – looduse lähedus, selgelt väljenduvad aastaajad, kultuurimälestised käsikäes vajaliku infrastruktuuri ja selle ajakohastamisega. Linna omapärast ja meeldivat ilmet täiendab Alūksne järve vahetu lähedus.

Alūksne nimi on seotud väljapaistva tõlkija ja pedagoogi, Saksa kirikuõpetaja Ernst Glückiga (1652–1705), kes mitte ainult ei tõlkinud läti keelde Vana ja Uue Testamenti, vaid asutas Vidzemes ka esimesed koolid talurahva lastele.

See on see, mille üle võivad kohalikud uhkust tunda:

·         Saksa kiriku- ja kooliõpetaja Ernst Glücki aegadest põlvest põlve hoitud väärtused – Glücki tammed, Alūksne luteri kirik, Piiblimuuseum;

·         puhkajate hulgas hinnatud, maaliline Alūksne järv oma nelja saarega;

·         Vietinghoffi suguvõsa pärand – Alūksne Vana ja Uus loss, Alūksne mõisa park oma arhitektuursete väikevormide ning rohkete puu - ja põõsaliikidega;

·         Templimägi – iidse linnamäe ja maalinna paik, Päikesesild;

·         haruldane kitsarööpmeline raudtee Alūksne ja Gulbene vahel (Bānītis) ning väikerong.

Alūksne elanikele ja linna külalistele pakuvad rõõmu romantilised värvilised purskkaevud Alūksne Uue lossi pargis ja Linnusesaarele viiv valgustatud puusild, mis öösiti värvilist valgusmängu pakuvad.

Linnakülalistele jääb Alūksne meelde kultuuriajalooliste paikadega, kena korrastatud loodusega, kohaliku rahva vastutulelikkuse ja külalislahkusega. Ümbritsetud roheliste metsade, põldude ja aasadega, järvevete peegeldustes, lillerohkuses või lumehangedes, talvel või suvel, võtab linn iga puhkaja vastu, kutsudes kuulatama loodust ja sõnumeid ammustest aegadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles