Kuidas vältida piinlikke faux pas'sid võõrastes kultuurides? (1)

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Reisimine on parim viis tundma õppida teisi kultuure, ent on kombeid, mis mõnes kultuuris on normaalsed, aga teises tekitavad sulle väga piinliku olukorra.

Msn.com vahendab, et Aasias reisil olles tasub meeles pidada, et pärast sööki on kombeks jätta pulgad kausi kõrvale kõrvuti, mitte kaussi otsapidi üles.

Nepaalis on väga ebaviisakas astuda üle teise jalgade ja Tais ei ole kombeks puudutada teise inimese pead.

Jootraha jätmine on kultuurides väga erinev, seetõttu on oluline enne reisi välja selgitada, kuidas valitud sihtkohas kombeks on. Näiteks USAs ei ole kohustust tippi jätta, aga seda tegelikult eeldatakse. Kui sa tippi ei jäta, siis peaks sul selleks väga hea põhjus olema. Tipi suurus sõltub restoranist ja jääb kuskile 10-20 protsendi vahele.

Hiinas ära söö oma taldrikut tühjaks. Tühi taldrik annab võõrustajale märku, et ta ei serveerinud sulle piisavalt palju toitu ja sa tahaksid veel süüa.

Bulgaarias, Albaanias ja Makedoonias tähendab noogutus, et sa ei nõustu ning kui sa liigutad oma pead paremale ja vasakule, siis see tähendab «jah, ma olen nõus». Katsu nendes maades seda meeles pidada.

Kui tahad Indias rongiga sõita, on täiesti normaalne, kui sa oled tavalisest natuke agressiivsem. Selleks, et rongile saada, peab võib-olla kedagi nügima ja küünarnukiga tõukama. Proovi jõuda vagunisse, haara omale istekoht ja vabandust võid hiljem paluda.

Foto: Vida Press

Venemaal ja Aserbaidžaanis on ebaviisakas kinkida paarisarv lilli, neid viiakse tavaliselt matustele. Kollaseid lilli seostatakse Venemaal surmaga.

Kui sa reisid Egiptuses, siis tea, et soola lisamine toidule on kokale isiklik solvang.

Paljudes riikides nagu Kreeka, Belize, Etioopia ja mõnes kohas Argentinas on kohatu visata WC-paber potti, selleks on ettenähtud prügikastid, mis on tavaliselt WC-poti kõrval.

Isegi kui sa tuled riigist, kus mitte kunagi avalikult oma kiindumust teise inimese suhtes välja ei näidata, siis pea meeles, et Prantsusmaal on kaks põsemusi üks osa etiketist ka võõraste inimestega. Kreeklased järgivad samamoodi kahe põsemusi reeglit ja võivad sind enda ligi tõmmata isegi siis, kui sa ei taha.

Koreas ei tohi sööma hakata enne, kui laua vanim liige on söömist alustanud. Lisaks, kui kõige vanem inimene lauas pakub sulle juua, siis võta see vastu kahe käega.

Läänekultuuris on ülespidi pöial kindlasti positiivse ja edu märk, aga näiteks Iraanis ei ole kombeks oma pöialt kellelegi näidata. Samamoodi võid sa kedagi Kreekas solvata, kui sa näitad nende poole oma peopesa.

Foto: Vida Press

Jaapanis on kombeks hoida mobiil hääletu peal ja eriti ebaviisakas on rääkida telefoniga rongis.

Laoses ei ole naistel lubatud füüsiline kontakt munkadega.

Läänekultuuris on teisele silma vaatamine alati kindel märk enesekindlusest ja usaldusest. Nigeerias peetakse seda ebaviisakas ja agressiivseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles