Kummalised tunnelid, mis varjavad 3000-aastast saladust (1)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halliggye Fogou, suurim tunnel sealses võrgustikus
Halliggye Fogou, suurim tunnel sealses võrgustikus Foto: SCANPIX

Tunnelid asuvad Suurbritannias, nad on tuhandeid aastaid vanad, kuid seni ei ole eksperdid suutnud aru saada, miks nad üldse olemas on.

Lizardi poolsaare all Cornwallis asuvad 12 tunnelit, mis on aja puudutusele suutnud vastu panna. Mitmed kivid ja teised väikesed vihjed viitavad suurele tunnelivõrgustikule maa all, vahendab news.com.au.

Arvatavasti ehitati tunnelid 5. - 2. sajandil enne Kristust, seega need pärinevad rauaajast ning varajasest Rooma ajast ning usutavasti nõudis nende loomine elanikelt suurt pingutust. Selleks pidid töölised kaevama suured kaevikud, nende küljed katma kividega ning katuseks asetama plaadi ning seejärel täitma pealse pinnasega. Milleks kõike seda vaeva nähti, on ekspertide eest endiselt saladuseks jäänud.

«Paljud nendest tunnelitest on välja kaevatud nii ammu, et meil ei ole selle kohta korralikku dokumentatsiooni,» rääkis arheoloog Susan Greany.

Suurim tunnelitest on alguses kaks meetrit kõrge, kuid lõpuks kahaneb üsna pisikeseks, mistõttu on raske uskuda teooriat, et tunneleid kasutati inimeste peidupaigana. Lisaks on tunnelid pealt poolt märgatavad ja seega ei oleks sinna olnud mõistlik kedagi või midagi peita.

Veel on arvatud, et tunneleid kasutati matmispaigana, kuid selle kinnituseks ei ole leitud ühtegi tõendit. Teooriatena kerkib veel üles tunnelite kasutamine laohoone või tseremoniaalpaigana. Kuigi väljakaevamisi ja uurimisi on seal läbi viidud juba alates 2003. aastast, ei ole seni leitud veel midagi, mis üht või teist teooriat kinnitaks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles