10 viisi, kuidas nutitelefon on reisimise ära rikkunud

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selfie
Selfie Foto: SCANPIX

Ilma telefonita ei minda isegi poodi sisseoste tegema, rääkimata mõnele pikale reisile suundumisest.

Kuigi telefonist on palju kasu ning tihti on see inimestele suureks abimeheks, siis on situatsioone, kus see imevidin on meie elu hoopis ära rikkunud, kirjutab Telegraph.

1. Müstika - kõik salapärasus on meie elust kadunud. Maailmas oli kunagi palju müstilisi paiku, kuhu turistid tihti ei jõudnud, või isegi kui keegi oli seal käinud, ei olnud Facebookist võimalik leida sellest vähemalt 475 erinevat pilti.

2. Väärikuse kadu - probleem ei ole ainuüksi selles, et tehakse palju pilte, vaid on muutunud ka meie piltide sisu. Turistidele meeldib jäädvustada absoluutselt kõike, vaatamata seda, kas see on tegelikult väärikas või mitte. Kui Roald Amundseni ajal oleks olnud olemas nutitelefon, võiksime praegu näha sotsiaalvõrgustikes ohtralt fotosid sellest, kuidas Norra lipu all juuakse päikese käes mõned õlled ning naerdakse Robert Scotti kaotuse üle.

3. Närvilisus - kuigi nutitelefon ja kogu informatsioon, mida see endas peidab, peaks meid tegema enesekindlamaks, on see andnud hoopis vastupidise efekti. Nüüd vajame pidevalt teistelt kinnitust, et meie tegemised on lahedad ning me ise oleme ilusad. Ka reisile minnes pead esimese kümne minuti jooksul pärast maandumist teada andma kõikidele sõpradele-tuttavatele, et oled turvaliselt kohal, sest muidu hakkavad nad paaniliselt rahvusvahelisi uudiseid lugema, et veenduda, ega su lennuk ole alla kukkunud.

4. Korduvad vestlused - kui varem sai enne õhkutõusu lennukis lõõgastuda ja juba esimesi raamatulehekülgi keerata, siis nüüd kajab terve lennuk ühtedest ja samadest fraasidest. Kõik annavad kodustele ülevaadet sellest, kui täis lennuk ikka on, kas nad püüavad lennu ajal magada ning kes nende kõrval istub. Ebavajalik informatsioon, mida nüüd peavad kõik tarvilikuks edasi anda.

5. Selfie - me unustame vaadata maailmaimesid ja neid tõepoolest imetleda. Selle asemel tõmbab enamik turiste välja kaamerad ja halvemal juhul veel pulkstatiivi otsas kaamerad ning kukuvad endast pilte tegema. Küll pärast saab albumist vaadata, kui vägev see Vabadussammas tegelikult oli.

6. Eksimine - reisimise üks põnevamaid hetki oli, kui kadusid kuskil võõras linnas täielikult ära. Kõik valed pöörded viivad tavaliselt millegi imeilusa avastamiseni, nii jõutakse tihti just selle kõige armsama kohviku või kõige kaunima tänavani. Nüüd on kõigil telefonides aga GPSid ja nii ei eksi keegi enam teelt.

7. Suured arved - veel kümme aastat tagasi ei kasutatud välismaal telefone nii palju kui nüüd. Alati üritati võimalikult vähe reisides erinevaid kõnesid teha, sest see lihtsalt oli nii kallis. Hind on endiselt helistamisel kallis, kuid ilma internetita ei suuda keegi hakkama saada ning seetõttu lepitakse ka suurte tasudega, mis selle kasutamise eest maksta tuleb.

8. Täpsus - enne mobiiltelefonide tulekut ei olnud meil võimalik kaaslasele teatada, et jääme mingil jabural põhjusel pool tundi hiljaks. Nüüd on teatamine aga nii lihtsaks läinud, et kipume seda kogu aeg tegema, vaatamata sellele, kas põhjus tegelikult hilinemist väärib või mitte.

9. Välja lülitamine - võid olla ükskõik kui kaunis paigas või vaadata mis tahes maailmaimet, siis sõbra saadetud naljakas video saba taga ajavast koerast võidab alati kasvõi hetkeks sinu tähelepanu. Me ei oska end hetkekski välja lülitada, mis takistab meil reisi täiel rinnal nautimast.

10. Kõige lõpp - varem saime kõik olulised reisidokumendid posti teel, mitmes eksemplaris koju kätte. Nüüd saadetakse kõik aga interneti teel ning nii usinamad need ka oma telefoni ära salvestavad. Mis juhtub aga siis, kui telefoni ära kaotad?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles