Merevaigutoa leidmisele ollakse taas sammuke lähemal (3)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merevaigutuba
Merevaigutuba Foto: SCANPIX

75 aastat on inimesed otsinud neljast erinevast riigist omanäolist merevaigutuba, kuid seni ei ole seda veel leitud.

Merevaigutuba läks sõjakeerises kaotsi ning seni ei ole suudetud seda hiilgavat Peeter Suurele kuulunud vaatamisväärsust leida. Nüüd on aga aardekütid hakanud uurima lähemalt üht natside punkrit Poola loodeosas, Mamerki linnas, vahendab news.com.au.

423 miljonit eurot väärt toa otsingud on seni viinud nii aardekütte kui teadlasi Venemaale, Saksamaale ja Taani. Veel eelmisel aastal viidi läbi suured kaevetööd Saksamaal Wuppertali linnas.

Poola ajaloolane ning muuseumidirektor Bartlomiej Plebanczyk usub aga, et tuba asub just Poolas, mõnes peidetud maa-aluses kambris, kus natsidel oli kombeks varastatud kunstiteoseid säilitada.

Kunagi rääkisid ühed vanemad muuseumikülastajad, kuidas nad 1945. aasta esimesel poolel nägid Saksa konvoid maha laadimas suuri kaste ning neid tassimas maa-alusesse kambrisse, jutustas Plebanczyk. Sarnaseid lugusid on rääkinud juba 1950. aastal üks natsist valvur.

Plebanczyki meeskond on hakanud läbi betooni endale teed rajama, et lõpuks ka merevaigutuba üles leida, seni ei ole see siiski õnnestunud. Seni on kaevamistega jõutud kolme meetri sügavusele. Siiski, kui sellest kohast tuba ei leita, liigutakse mõned meetrid eemale ja alustatakse taas kaevamist, sest nad on täiesti veendunud, et aare asub just seal.

Merevaigutoa kinkis Peeter Suurele Preisimaa kuningas Friedrich Wilhelm esimene. Tuba püsis omal kohal 200 aastat, kuni 1941. aastal võtsid sakslased selle koost ning viisid praeguse Kaliningradi aladele. Teel sinna tuba aga haihtus ning samamoodi kadus ka kogu dokumentatsioon, mis üleviimist kinnitas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles