Hiina plaan turiste meelitada andis tugeva vastulöögi

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makaak
Makaak Foto: SCANPIX

Kõik algas 2003. aastal, kui ametivõimud otsustasid väikesesse Xianfengi külla tuua ohtralt makaake, et sinna rohkem turiste meelitada.

Xianfeng asub Sichuani provintsis Kagu-Hiinas. Sealsed ametnikud veetsid aastaid tagasi seitse nädalat, et meelitada sinna elama 73 reesusmakaaki, vahendab news.com.au.

Ahvide sinna meelitamine ei olnud küla parteisekretäri He Youliangi sõnul üldse lihtne. Selleks veetsid nad nädalaid pannes toitu teedele, mis oleks pidanud loomasid külla juhtima. Kui aga makaagid millegi peale ehmatasid, putkasid nad jälle mägedesse, jutustas He.

Kui aga makaagid end sisse seadsid, said nendest tõelised turistimagnetid. Igal nädalal voolas väikesesse Xianfengi külla tuhandeid inimesi ning kohalikud ärid õitsesid. Järjest rohkem palgati inimesi loomade eest hoolitsema ning tööd leidsid ka loodusgiidid, kes makaake rahvale tutvustas.

2014. aastal võttis lugu aga teise pöörde. Selleks ajaks oli 73st makaagist saanud juba rohkem kui 600 looma, mis oli külaelanike jaoks liialt palju. Nende eest oli keerukas hoolitseda ja neid toita.

Kohalikud lootsid, et kui nad makaakidele enam süüa ei anna, lähevad nad metsadesse tagasi. Kahjuks olid loomad kodustatud eluga juba harjunud ning ei oskanud looduses enam enda eest seista ning nii ei plaaninud nad külast kusagile minna.

Nüüd on makaagid kontrolli alt väljunud, nad rüüstavad kodusid, põldusid ning puuviljaaedu. Lisaks hammustavad nad veel ka turiste ja ründavad kohalikke. Ükskõik kui palju on sealsed elanikud üritanud, ei ole neil õnnestunud makaake tagasi mägedesse meelitada.

Ühtlasi ei tea nad mida peale hakata, kui makaagid tõepoolest peaksid lahkuma. Kuigi turiste käib praegu seal piirkonnas juba vähem, siis neid ikkagi leidub, kui makaagid peaksid kaduma, kaovad ilmselt ka külastajad.

Makaagid on Hiinas ka looduskaitse all, mistõttu tuleb nendega eriti õrnalt ümber käia. Praeguseks on ametivõimudel õnnestunud kinni püüda ja metsa viia umbes pooled seal elavatest makaakidest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles