12 unelmate sihtkohta, kuhu turiste ei oodata

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Machu Picchu
Machu Picchu Foto: SCANPIX/REUTERS

Imeilusad külad, üksildased rannad ja sajanditevanune arhitektuur kipuvad alati hävinema, kui need on üles leidnud tuhanded ja tuhanded turistid.

Maailma mõned kauneimad sihtkohad ja nende elanikud loodavad seega, et turistid neid kunagi üles ei leiaks. Kuigi vaade ja elamus võivad olla ilusad, on võimalik, et pärast mõnd aastat turistidehorde ei ole seal enam midagi vaadata, vahendab Business Insider.

1. Cinque Terre, Itaalias - Itaalia on eestlaste üks lemmiksihtkohti, kuid ometi ei ole paljud midagi kuulnud Cinque Terre piirkonnast, mis tegelikult on Itaalia üks ilusamaid. Kaunid rannikuäärsed külakesed oma värviküllaste majadega pakuvad silmailu ka suurtele rännumeestele. Nüüd on Cinque Terre ametivõimud seadnud aastaks 1,5 miljoni turisti piirmäära, mistõttu on nüüd vaja oma külastus põhjalikult ette planeerida.

2. Santorini, Kreeka - kõik on kuulnud imeilusatest päikeseloojangutest, mida Santorini saarel uudistamas saab käia, kuid nüüd on tõelisuseks saanud juba see, et romantikast on asi kaugel. Päikeseloojangut tuleb vaadata koos sadade teiste turistidega. Santorini ametivõimud on võtnud sihikule kruiisituristid ja nüüd lastakse saarele vaid 8000 turisti päevas.

3. Veneetsia, Itaalia - Veneetsia on tasapisi uppumas ja suured turistide hulgad aitavad sellele kaasa. Mõnikord võib kuulsat romantikapealinna külastada päevas lausa 80 000 turisti ja nüüd peavad ka sealsed linnaisad plaani neid numbreid piirama hakata.

4. Barcelona, Hispaania - Barcelona on üks linnapuhkuste peamisi sihtkohti Euroopas, kuid ka hispaanlased ei ole turistide külaskäikudest vaimustuses. Kuigi konkreetset piirmäära ei ole veel paika seatud, võib oodata, et varsti lubatakse linna vaid teatud hulk turiste päevas.

5. Bhutan - Bhutan ei ole kuigi populaarne sihtriik, kuid selle põhjus võib just peituda sealse valitsuse senises tegevuses. Nad on ennetanud suurt turistitulva ja seadnud juba nüüd tugevad piirid turistidele. Nii peavad kõik reisijad maksma turistimaksu 200 dollarit päevas ning kõik reisid peavad olema broneeritud kohaliku reisibüroo kaudu.

6. Island - islandlased on juba valusalt tunnetanud seda, kuidas aina tihenevad lennuliinid toovad saareriiki ka järjest rohkem turiste. Siiski ei ole islandlased tekkinud olukorraga rahul ja soovivad seega turistitulva piirata.

7. Mogao koopad, Hiina - Põhja-Hiina vaatamisväärsust saab kaema minna vaid eelneva broneeringuga, ligi lastakse vaid 6000 turisti päevas.

8. Skellig Michael saar, Iirimaa - UNESCO maailmapärandi nimekirjas olev saareke oli ka filmimispaigaks Star Warsi viimasele linateosele. Siiski pääseb sinna päevas vaid 180 turisti ning ka seda kõigest maist septembrini.

9. Lord Howe saar, Austraalia - saarele saamine on tehtud võrdlemisi keerukaks. Kui lennata ei soovi, tuleb soetada endale paat, millega paradiisiranda sõuda. Tänu kontrollitud transpordile pääseb saarele vaid 400 inimest päevas.

10. Antarktika - kõikidel turismifirmadel, kes Antarktikale reise teevad, peab olema selleks eraldi luba. Kruiisilaevadelt võib korraga mandrile astuda kõigest 100 turisti ning laevad, kus on pardal rohkem kui 500 inimest, ei tohi sinna üldse randudagi.

11. Machu Picchu, Peruu - kuulsa Inka linna külastamine on turistidele tehtud üsna keeruliseks. Nii ei ole sinna võimalik lihtsalt niisama minna ja kohapealt piletit osta. Külastamiseks tuleb pilet eelnevalt juba lunastada ning piletihinna sees on ka bussisõit, mis linnani viib. See aitab üleliigseid turiste eemal hoida.

12. Galapagos, Ecuador - Galapagos on alates 2007. aastast UNESCO maailmapärandi nimekirjas ning seal kehtivad turistidele ranged reeglid, et säilitada saare loodust. Nii peab kõikidel looduspargis uitajatel kaasas olema ka litsentseeritud giid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles