Mida on õpetanud mulle reisimine läbi 66 riigi

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Oneika Raymond kirjutab A Plusis, et kuigi ta ei reisi mitte sellepärast, et passis võimalikult palju templeid oleks, on ta üllatunud, et ületas hiljuti 66 külastatud riigi teetähise. Selle kümne reise täis aasta jooksul on maailmas rändamine saanud osaks tema elustiilist.

Oneika tunneb, et on tänu sellele nii mõndagi õppinud ja tahab oma avastusi teistegagi jagada. Siin on 20 elu õppetundi, mida naine reisides on omandanud.

  1. Ma eelistan reisiselli nimetusele ekspati staatust. Ma olen 31-aastane ja elanud kuuel korral välisriigis, kokku üle seitsme aasta. Ma armastan uut kultuuri ja maad tundma õppida ning ma tunnen, et saan seda teha vaid sihtkohariigis rohkem kui aasta elades.
  2. Pagasit on mõtet ainult viimases hädas eraldi registreerida. Järjekorras pagasi ootamine on lihtsalt kohutavalt ärritav, eriti pärast pikka lendu.
  3. Kuigi ma armastan inimesi, naudin ma üksinda reisimist. See oli minu jaoks tohutu avastus. Ma armastan iseendaga olla, armastan vabadust, mida üksinda reisimine pakub. See annab mulle võimaluse jällegi uute inimestega kohtuda.
  4. Mu kõht on reetlik. Ma saan sageli toidumürgitusi. Välismaale sõites  haigestun tavaliselt kohe kõhuhädadesse. Aga kas see takistab mu reise? Üldse mitte. Küll aga valmistun ma selleks.
  5. Reisides haigestumine on kõige hullem asi. See juhtus minuga Guatemalas ja oli kohutav kogemus, mis loodetavasti enam iial ei kordu.
  6. Reisimine ja reisiblogi pidamine on mu teele toonud kõige lahedamaid inimesi. Ma olen üksinda reisides kohanud suurepäraseid inimesi ning blogimine on mind kokku viinud inimestega, keda mul on nüüdseks au oma sõbraks pidada.
  7. Keeletõkked võivad olla lõbusad. Mu hiljutine naasemine Hong Kongi tuletas meelde, kui lõbus ja rikastav on see, kui sa lihtsalt ei suuda oma mõtet edasi anda. Ma kasutan selleks palju viipe- ja kehakeelt.
  8. Mulle meeldib väga aeglaselt reisida. Ma naudin laisku päevi, kus ei pea kiirustama ja mil on lihtsalt aega ringi vaadata. Nüüd plaanin meelega reise, kus ma ei võta liiga palju ette.
  9. Vahel ei kõneta sind mõni koht, mis kõigile teistele peale läheb. Ma ei vaimustunud Machu Picchust, kuigi paljude jaoks on see kõige hämmastavam asi, mida nad on iial näinud. Ma pean Madridi Barcelonast lahedamaks, ja siingi olen ma vähemuses.
  10. Naeratus on valuuta. Sa ei pruugi rääkida kohalikku keelt, aga naeratus on universaalne. See on ilmselt üks tähtsaim tööriist, millega end võõral territooriumil varustada.
  11. Armastus leiab sinuni tee kõige ootamatumates, kaugemates kohtades. Ma tutvusin oma armsamaga Halloweeni ajal, Oktoberfesti peol Hong Kongis. Rohkem pole vist sõnu vaja.
  12. Ma polegi selline uljaspea, kui arvasin. Kuigi ma olen teinud langevarjuhüpet, veenis see kogemus mind, et ma tegelikult olen üsna konservatiivne, kui asi puudutab seiklusi.
  13. Alati, ja ma mõtlen alati, kontrolli üle, kas sa vajad riiki sisenemiseks turistiviisat. Või lennuk lahkub ilma sinuta.
  14. Mu kodukant on fantastiline. Mida rohkem ma reisin, seda enam ma mõistan, et mu koduriik Kanada on siiski väga lahe.
  15. Reisiprivileeg on olemas. Kuigi võib öelda, et paljude mu reiside taga on äärmine kokkuhoidlikkus ja tahtejõud, siis tegelikult ei saa eitada, et «õige» passi olemasolu on minu jaoks avanud mitmetegi riikide uksed. Kanada passiga saan ma pea igas maailma otsas hakkama, kuniks mul vaid raha ja aega on. See on vabadus, mida ma olen varem võtnud enesestmõistetavalt. «Valedest» riikidest pärit inimesed kogevad alandust ja kulutavad närve, kui nad soovivad oma unelmate riiki reisida.
  16. Kuni sa kellelegi liiga ei tee, ei ole õiget või valet reisimisviisi. Ma ei pruugi heaks kiita seda kutti, kes 25 päevaga reisib läbi 23 riiki, aga kas see on tegelikult minu asi? Kuni see kedagi ei kahjusta, reisigu inimesed viisil, mis neid õnnelikuks teeb.
  17. Mõnikord on parimad sõbrad halvimad reisikaaslased. Veidrused, mis mulle tavaolukorras nii mõnegi sõbra juures meeldivad, võivad teel olles muutuda kohutavalt ärritavaks.
  18. Reisikindlustusse tasub investeerida. Ära lahku kodumaalt selleta.
  19. Head kõndimisjalatsid on iga hea reisi alustala. Kõige paremini saad uut kohta just jalgsi tundma õppida ning head jalatsid on selle juures asendamatud.
  20. Ma armastan reisimist, aga see ei määra seda, kes ma olen. Mul küll võib olla reisiblogi, aga reisimine on vaid osa sellest, kes ma olen. Minus on veel palju enamat ja ma defineerin ennast mitmel viisil.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles