Hiina ei luba vandaale enam vaatamisväärsuse juurde (2)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandaal
Vandaal Foto: SCANPIX

Turistid armastavad tihti jätta vaatamisväärsustele maha kritseldusi tõestuseks, et nad on seal viibinud. Hiina lisab sellised vandaalid, kes Džomolungma laagris kritseldusi teevad, musta nimekirja.

Qomolangma laagris Džomolungmal peavad hiinlased kaks korda kuus sealset mälestusmärki üleliigsetest grafititest puhastama. Baaslaager asub 5000 meetri kõrgusel merepinnast, kuid ometi kritseldavad mitmed inimesed sealsetele memoriaalidele, vahendab Daily Mail.

Baaslaager on väga populaarne peatuspaik nii nende hulgas, kes soovivad tippu ronida, kui ka tavaliste turistide seas, kes soovivad lihtsalt Džomolungmal käia. Kõrghooajal käib seal keskmiselt 550 inimest päevas ning 2015. aastal külastas laagrit lausa 40 000 inimest.

Sellest aastast lisab Hiina vandaalid musta nimekirja ning nende nimed avaldatakse ka meedias. Sellega kaasneb Džomolungma külastamise keeld, mis kehtib kuni kaks aastat. Veel lisatakse sinna spetsiaalsed grafiti tegemise kohad, et võimalikud vandaalid saaksid siiski oma märgi maha jätta.

Enamik kritseldusi on tehtud hiina keeles. Hiinlased on ka varem ametivõimude pahameele alla sattunud. Nii on nad rüüstanud juba veel ametlikult avamata Shanghai Disneylandi: visanud maha prügi, pissinud avalikes kohtades ning teinud grafiteid. Mõni kuu tagasi tekkis Hiina turistidel probleeme ka Jaapanis, kui nad ideaalse pildi saamiseks kirsiõisi ja -puid hävitasid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles