Maailma kõige kõigemad paigad (1)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmaorgu ümbritsevad mäed
Surmaorgu ümbritsevad mäed Foto: SCANPIX

Maailm on täis veidraid paiku, kus ekstreemsused ajavad üksteist taga, alates krõbedast külmast Antarktikal kuni lõõmavate kuumusteni Surmaorus.

Express on kokku pannud nimekirja maailma paikadest, mis on millegi poolest teistest täiesti erinevad.

1. Kõige külmem koht - Vostoki jaam Antarktikal on venelaste uurimiskeskus ning seda peetakse ka kõige külmemaks kohaks maal. Kõige madalam temperatuur mõõdeti seal 1983. aastal, kui näit langes -89,2 kraadini.

2. Kõige külmem asustatud koht - jällegi läheb siin au venelastele, sest kõige külmem asustatud koht on Oimjakon Venemaal. Paik asub 750 meetrit merepinnast kõrgemal ja seal elab 500 inimest. -71,2 külmakraadi on küll sealne rekord, kuid selle lähedased temperatuurid ei ole elanikele enam üllatuseks.

3. Kõige kuumem koht - Surmaorg Kalifornias Ameerika Ühendriikides on kuulutatud maailma kõige kuumemaks kohaks. Linn asub 400 kilomeetrit rannikust eemal ning kõige kõrgem temperatuur mõõdeti seal 1913. aastal, kui näit tõusis 56,6 soojakraadini.

4. Kõige kuivem koht - Atacama kõrbes Tšiilis on läbi ajaloo sadanud ainult neli korda. Kuna kõrb on ka ääretult suur, sobib ta ideaalselt NASAle Marsikulgurite testimiseks.

5. Kõige niiskem koht - Mawsynramis Indias sajab aastas üle meetri jagu vihma, mistõttu on kohalikud sellega juba tõeliselt harjunud ning pununud endale selleks puhuks ka spetsiaalsed bambuse- ja banaanilehemütsid.

6. Kõige tuulisem koht - Antarktika napsab taaskord esikoha, sest Commonwealth Bays möllavad tuisud üheksal kuul aastast.

7. Kõige lumisem koht - kõige lumisem paik asub Ameerika Ühendriikides Washingtoni osariigis, seal sajab aastas lund lausa 28 meetri jagu.

8. Kõige kõrgem tõus - Džomolungma on 8848 meetri kõrgune mäemürakas Hiina ja Nepaali piiril. See teeb sealse paiga ka kõige kõrgema tõusuga kohaks. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles